Knapen bespreekt hervorming hulparchitectuur

'De internationale hulparchitectuur moet veel meer dan nu het geval is inspelen op de nieuwe werkelijkheid van opkomende landen en nieuwe kapitaalstromen.' Dat zei staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken in Washington tijdens een overleg met een aantal gelijkgezinde landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

'In veel ontwikkelingslanden is de bijdrage van de middenklasse en het bedrijfsleven aan economische groei en bestrijding van armoede enorm toegenomen. We moeten daarom investeren in kennis van bedrijven. Ook moet overheidsgeld veel meer dan nu werken als hefboom voor het aantrekken van investeringen in deze landen. Nederland is deze weg ingeslagen maar publiek-private samenwerking zou ook internationaal meer van de grond moeten komen,' aldus Knapen.

Staatssecretaris Knapen neemt vrijdag en zaterdag in Washington deel aan de voorjaarsvergadering van de Wereldbank. Vrijdag nam hij met onder andere Z.K.H. de Prins van Oranje deel aan een bijeenkomst over het verbeteren van toegang tot drinkwater en sanitatie. 'Water is een van de speerpunten van het Nederlandse OS beleid. Internationale samenwerking moet er aan bijdragen dat overheden niet afhankelijk zijn van anderen om drinkwater en sanitatie te leveren.'

De staatssecretaris gaf aan middelen ter beschikking te willen stellen voor het VN kinderfonds UNICEF om toegang tot drinkwater en sanitatie in West- en Centraal Afrika te verbeteren. Ook kondigde hij aan dat Nederland dit jaar van 3 tot 5 december een conferentie zal organiseren over OS doelstellingen na 2015 voor toegang tot water en sanitatie.

Tijdens de voorjaarsvergadering van de Wereldbank zal verder gesproken worden over samenwerking van de Wereldbank met de private sector, voedselzekerheid en sociale diensten in conflictgebieden.