Hogere huur mogelijk bij nieuw contract rijksmonumentale woning

Verhuurders en eigenaren van woningen in rijksmonumenten krijgen de ruimte om de huurprijs te verhogen. Dit type woningen krijgt in het Woningwaarderingsstelsel meer punten en stijgt daardoor in waarde. Bij nieuwe contracten kan de verhuurder of eigenaar een hogere huur vragen. Door de maatregel wordt meer recht gedaan aan de bijzondere kwaliteit en gewildheid van dit type woningen.

Dat staat in een besluit aan de Tweede Kamer van minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hiermee geeft het kabinet ook invulling aan de aangenomen motie Van Bochhove/De Boer waarin wordt verzocht om aanpassing van het Woningwaarderingstelsel.

De meeste huurwoningen met monumentenstatus zijn in eigendom van corporaties. Naar schatting is dat circa 17.000. Ongeveer 5000 zijn in particulier bezit. De maximale huurprijs wordt bepaald door het WWS, ook wel puntensysteem genoemd. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer punten een woning krijgt. Met de verhoging van 50 punten kunnen veel huurwoningen in rijksmonumenten geliberaliseerd worden.

Van de corporaties wordt verwacht dat zij wel voldoende betaalbare woningen aanbieden en daarover eventueel afspraken met gemeenten over maken. Bij bestaande huurcontracten moet de verhuurder zich houden aan de wettelijk vastgelegde huurverhoging. De regering beslist jaarlijks met welk percentage de huur mag stijgen.

Verder wijzigt het beleid van toeslag op de maximale huurprijs van woningen gelegen in beschermde stads- en dorpsgezichten. De opslag van 15 procent geldt voortaan alleen nog voor woningen van vóór 1945. Het uitsluiten van woningen na 1945 zorgt ervoor dat de voorraad van betaalbare huurwoningen voor lage inkomens in de naoorlogse wijken op peil blijft.