'Pakket is grote stap naar meer rust en vertrouwen'

Vijf Kamerfracties hebben een akkoord gesloten om de overheidsfinanciën op orde te brengen. De ministerraad is meteen begonnen met omzetting van het pakket in maatregelen.

INLEIDEND STATEMENT
We zijn de afgelopen paar dagen getuige geweest van een heel bijzondere gebeurtenis in de Tweede Kamer. Daar is in zeer korte tijd een akkoord bereikt dat kan rekenen op de steun van een Kamermeerderheid en ik kom nogmaals mijn complimenten overbrengen hier aan de fractievoorzitters van de vijf partijen. GL, CU, D66, ook CDA en VVD en zeker ook Jan Kees de Jager die echt in no time iets heel bijzonders tot stand hebben gebracht. Dat akkoord bevat natuurlijk ook veel pijnlijke maatregelen. Laten we daar ook heel duidelijk over zijn. Dat kan helaas niet anders omdat de financiële crisis echt diepe sporen heeft achtergelaten en nagelaten in de Nederlandse overheidsfinanciën. Zonder dit akkoord zouden we in 2013 28 miljard euro meer uitgeven dan er binnen komt en per dag groeit onze schuld met 90 miljoen euro. Dat zijn grote bedragen en het op orde brengen van die overheidsfinanciën gaat simpelweg niet zonder pijn. Dat merkt iedereen. Dat zijn gewoon de feiten. Mooier kunnen we het niet maken. Maar ik moet zeggen we kiezen wel - Kamer en kabinet - met deze aanpak voor ook een evenwichtige aanpak. Evenwichtig in de verhouding tussen lastenverzwaringen, bezuinigingen en hervormingen. Evenwichtig in de verdeling tussen huishoudens en bedrijven. En evenwichtig in zijn koopkrachteffecten. En evenwichtig in de verdeling tussen jong en oud, het vraagstuk van de intergenerationele solidariteit.

We schuiven onze schulden niet door naar kinderen en kleinkinderen, naar de volgende generatie, en we zetten met dit pakket een grote stap op weg naar meer rust en vertrouwen en belangrijk, meer duidelijkheid voor bedrijven en mensen zodat zij weer in staat zijn om besluiten te nemen ten aanzien van investeringen en aankopen en dat vertrouwen is op dit moment wat mij betreft het allerbelangrijkste wat we in Nederland kunnen herstellen. Daarnaast laten we aan de financiële markten zien dat we serieus bezig zijn met de overheidsfinanciën op orde te brengen in de beste Nederlandse tradities die we hier sinds de oorlog en zeker sinds Onno Ruding, jaren tachtig, in Nederland hebben gevestigd. Daarom is het ook zo belangrijk dat dit akkoord uitgaat van een tekort van 3% in 2013.

De Kamer heeft wat mij betreft laten zien dat men in staat is in tijden van crisis niet achterover te leunen… we zijn daarom meteen ook als kabinet aan de slag gegaan vandaag, om de afspraken van gisteren om te zetten in maatregelen. Daarvoor hebben we de volgende onderdelen van het pakket omgezet in wet- en regelgeving. Grote complimenten. Opnieuw ook aan Jan Kees de Jager en ook aan Frans Weekers, allebei van Financiën. Dan gaat het om een permanente verlaging van de overdrachtsbelasting naar 2%, de verhoging van het hoge btw-tarief naar 21% per 1 oktober van dit jaar, handhaving van de nullijn voor ambtenaren in 2012 en 2013 en een verdubbeling van de bankenbelasting. Naast al deze besluiten krijgt natuurlijk de rest van de afspraken die door de vijf partijen gemaakt zijn, zijn weerslag in de Voorjaarsnota en de Miljoenennota.

Tot slot, we hebben vandaag in het kabinet de verkiezingsdatum geformaliseerd en die wordt dus op 12 september 2012 geprikt. Dan is het woord aan de kiezer. Het kabinet sluit daarmee ook aan bij de wens van de Tweede Kamer. Dat betekent dat op donderdag 20 september de eerste samenkomst plaatsvindt van de nieuw gekozen Tweede Kamer. 12 september de verkiezingen, 20 september de eerste samenkomst van de nieuw gekozen Tweede Kamer. De dag van de kandidaatstelling voor de Tweede Kamer zal zijn op 31 juli aanstaande en nieuwe politieke partijen hebben tot uiterlijk 18 juli de tijd om hun naam te laten registreren bij de Kiesraad.

Donderdagavond 26 april 2012 kreeg het akkoord van de vijf partijen (GL, CU, D66, CDA en VVD) steun van een Kamermeerderheid. Minister-president Rutte: 'De afgelopen dagen zijn wij allen getuige geweest van een heel bijzondere gebeurtenis in de Tweede Kamer.' De premier complimenteerde de fractievoorzitters en minister De Jager met het bereikte resultaat.

Een greep uit het akkoord

In zijn persconferentie lichtte minister-president Rutte toe welke onderdelen van het pakket vandaag in de ministerraad zijn omgezet in wet- en regelgeving:
•    permanente verlaging van de overdrachtsbelasting naar 2%
•    verhoging van het hoge btw-tarief naar 21% per 1 oktober 2012
•    handhaving van de nullijn voor ambtenaren in 2012 en 2013
•    verdubbeling van de bankenbelasting.

Volgens de minister-president is er sprake van pijnlijke maatregelen, maar 'dat kan helaas niet anders omdat de financiële crisis echt diepe sporen heeft achtergelaten en nagelaten in de Nederlandse overheidsfinanciën. Zonder het akkoord zouden we in 2013 circa€ 28 miljard meer uitgeven dan er binnenkomt. Per dag groeit onze schuld met € 90 miljoen.'

Solide

De minister-president benadrukte dat Kamer en kabinet wel gekozen hebben voor evenwichtig pakket. 'Evenwichtig in de verhouding tussen lastenverzwaringen, bezuinigingen en hervormingen. Evenwichtig in de verdeling tussen huishoudens en bedrijven. En evenwichtig in zijn koopkrachteffecten. En evenwichtig in de verdeling tussen jong en oud.'
Het pakket is volgens Rutte een grote stap op weg naar meer rust en vertrouwen, voor mensen en bedrijven, om te investeren en aankopen te doen. 'En dat vertrouwen herstellen is op dit moment het allerbelangrijkste', aldus de premier.

Met het op orde brengen van de financiën laat Nederland zien aan de financiële markten dat het een solide land blijft. Daarom is het ook belangrijk dat het akkoord uitgaat van een tekort van 3% in 2013, stelde Rutte.