Toelichting op enkele decorandi Lintjesregen 2012

Bijlage bij het persbericht over de Lintjesregen 2012. In deze bijlage worden enkele decorandi bij naam genoemd. Los hiervan heeft elke gedecoreerde een bijzonder verhaal en een eigen persoonlijke bijdrage aan onze samenleving geleverd. Deze variëren van lokaal, tot regionaal, landelijk, internationaal en mondiaal niveau.

Er zijn bijzondere verdiensten in of gerelateerd aan de hoofdfunctie en activiteiten die men naast de hoofdfunctie ontplooit. Deze variëren van bestuursfuncties tot het verrichten van diverse vrijwilligersactiviteiten. Verdienstelijke mensen die zich vrijwillig inzetten voor een ander, een vereniging of organisatie helpen opbloeien, belangen behartigen, zich inzetten voor een goed doel, baanbrekend onderzoek doen, zich inzetten op het gebied van openbare orde en veiligheid, etc. Kortom, mensen die voor onze samenleving zeer waardevol zijn!

Onderwijs/wetenschap

Prof. dr. C.G. Figdor te ’s-Hertogenbosch, is hoogleraar Tumorimmunologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoofd van de afdeling Tumorimmunologie (staf: 50 medewerkers) van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud. Decorandus is een vooraanstaand wetenschapper en een van de wereldleiders op het gebied van immunotherapie voor de behandeling van kanker. Hij deed belangwekkend, baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar de cellulaire en moleculaire mechanismen van het immuunsysteem van de mens, van belang voor de voortgang in de behandeling van kanker. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Prof. mr. G.R. de Groot te Maastricht, is vanaf 1982 werkzaam aan de Universiteit Maastricht, vanaf 1988 als hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht. Betrokkene was een van de pioniers die de juridische opleiding aan de universiteit hebben opgebouwd en vormgegeven. Daarnaast staat hij bekend als Europees expert op het terrein van het nationaliteitsrecht, het namenrecht, rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht. Decorandus heeft in en vanuit zijn hoofdfunctie verschillende activiteiten ontplooid, zoals o.a. lid van diverse redactieraden, medeoprichter en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging ter bestudering van het Recht van de Islam en het Midden-Oosten (1982-heden) en als annotator van de nationaliteitsrechtelijke uitspraken van de Hoge Raad der Nederlanden in de Nederlandse Jurisprudentie (1986-heden). Decorandus is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw P.J.W. van Gestel-van het Schip te Berlicum, gemeente Sint-Michielsgestel, is vanaf 1985 actief als vrijwilliger op het terrein van de historische cartografie aan de Universiteit Utrecht. In het verleden was zij actief als auteur en als teamcoördinator van het boek “Maps in books about Russia and Poland, published in the Netherlands to 1800, deel 13” (1993-2011). Tot op heden is zij vanaf 1995 coördinator van het onderzoeksprogramma Explokart (cartografie) en vanaf 2002 coördinator van de boekenreeks “Utrecht Studies in the History of Carthography”. Zij droeg bij aan het onderzoek van de historische cartografie en het wereldwijd ontsluiten van tot nu toe verborgen belangwekkend Nederlands cultureel erfgoed uit de 17e en de 18e eeuw. Daarnaast is zij vrijwillig en bestuurlijk actief t.b.v. de EHBO-vereniging St. Damiaan (1985-heden), t.b.v. de stichting Dorpshuis en de Stichting Cartographiae Historica. Decoranda is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Cultuur

De heer H.J. Croiset te Breukelen, gemeente Stichtse Vecht, is toneelleider, acteur, regisseur, uitgever en auteur en is in 1977 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sindsdien zijn er 35 jaar verstreken waarin hij, ook na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, meerdere (culturele) activiteiten heeft ontplooid. Betrokkene heeft een grote bijdrage geleverd aan het Nederlandse toneel, in het bijzonder aan de klassieke toneelliteratuur. Hij heeft o.m. de toneelgezelschappen het Nationale Toneel en Het Toneel Speelt opgericht en daarmee kleur en kwaliteit aan het Nederlandse toneel gegeven. Daarnaast zet hij zich actief in voor jong talent en schrijft hij romans. Betrokkene was o.a. vrijwilliger t.b.v. de jaarlijkse 4-meiherdenkingen, is tot op heden jurylid van de Mary Dresselhuys Prijs en lid van de Raad van Toezicht van de Stadsschouwburg Amsterdam. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Mevrouw C. Tefsen te Amsterdam, is actrice en vanaf de zestiger jaren actief in de showbusiness. Zij is van grote betekenis voor de Nederlandse toneel-, musical- en televisiewereld, heeft het Nederlandse volk onvergetelijke momenten bezorgd en heeft vele rollen gespeeld, waaronder als Mien Dobbelsteen in de serie “Zeg eens AAA”. Daarnaast heeft zij een belangrijk aandeel geleverd aan het Amsterdamse Volkstoneel dat mede door haar inzet in 2010 het honderdjarig bestaan vierde. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer F.J. Barend te Amstelveen, is werkzaam als journalist en als redacteur vanaf 1972, t.b.v. meerdere tijdschriften. Betrokkene was van 1999 tot 2006 (mede)presentator van het discussieprogramma “Barend & Van Dorp”. Het programma onderscheidde zich door actualiteiten te bespreken met een emotionele lading ten opzichte van andere actualiteitenprogramma’s. In 2009 was hij samen met zijn dochter oprichter van de sportglossy “Helden Magazine”. Daarnaast was hij o.m. actief als vrijwilliger t.b.v. de tennisvereniging Maccabi en t.b.v. het organisatiecomité (en chef de mission) van de Maccabiade Spelen (de Joodse Olympische Spelen). Tot op heden zet hij zich vanaf 1997 in als ambassadeur t.b.v. de Cruyff Foundation, t.b.v. het ECO-Trust-Kinderproject in Zuid-India (vanaf 2003), als voorzitter van de Stichting Vrienden van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies en als voorzitter van de werkgroep Sport en Aanbod van de Sportraad Amsterdam. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer C. Bakker te Amsterdam, is vanaf 1982 werkzaam als pianist, muzikaal begeleider, componist en vanaf 1986 als presentator van televisie- en radioprogramma’s. Hij begeleidt meerdere Nederlandse artiesten en heeft als solist een naam opgebouwd, waarmee hij als een voorbeeld geldt voor jonge pianisten en muzikanten. Hij gaf les aan het Utrechts Conservatorium (1986-2007), begeleidt jonge talenten en organiseert verschillende talentenjachten voor vocalisten en instrumentalisten. Daarnaast zet hij zich actief in voor de organisatie van diverse benefietconcerten voor goede doelen, zoals het Liliane Fonds, War Child en Cure for Cancer. Decorandus staat bekend als Nederlands bekendste muzikaal begeleider op het gebied van lichte muziek in de amusementswereld. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw A.P. Groothuizen te Amsterdam, is zangeres, coach, actrice en presentatrice van diverse programma’s. Momenteel is zij coach bij “De voice of Holland” en maakt zij deel uit van de jury van “X factor”. Naast haar werkzaamheden zet decoranda zich in voor meerdere goede doelen. Vanaf 1992 is zij ambassadeur van het AmsterdamDiner voor het Aidsfonds en zet zij zich in t.b.v. de Stichting SAM (vanaf 1997), een stichting met als doel het verzorgen van een interactief Dolfijn-therapeutisch programma speciaal voor kinderen met het syndroom van Down of met een autistische stoornis. Eveneens is zij actief betrokken bij de Stichting Tante Lenie (vanaf 2002), t.b.v. vakanties voor gezinnen met een ernstig of langdurig ziek kind, bij Stop Aids Now! (vanaf 2009) en bij de KWF Kankerbestrijding. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer F.B.T. Groothof Schröder te Purmerend, is werkzaam als acteur, als zelfstandig theatermaker en vanaf 1986 als eigenaar van het productiekantoor Stichting Vrije Val (ca. 70 optredens per jaar, ca. 25.000 bezoekers) en zet zich langdurig in t.b.v. de productie van en het spelen in diverse operavoorstellingen en muziektheater, in het bijzonder voor kinderen. Hij is verantwoordelijk voor het bewerken van klassieke muziekstukken en het verwerken van thema’s uit wereldliteratuur in toegankelijke (jeugd)theaterproducties. Daarnaast heeft hij meerdere (kinder)boeken geschreven en is hij actief betrokken bij het uitgeven van muziek- en theaterproducties op cd en in prentenboeken. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer H.J. Simhoffer te Loenersloot, gemeente Stichtse Vecht, is werkzaam als artiest en als allround entertainer. Betrokkene heeft een actieve bijdrage geleverd aan de Nederlandse theatercultuur, heeft zich o.m. ingezet t.b.v. de stimulering van operette, musical, televisie en film en voor de ontwikkeling van jonge zangers en zangeressen. Tot op heden schrijft hij songteksten, spreekt hij films in en bekleedt hij diverse functies bij (basis)scholen op het gebied van musical. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer A. Milberg te Amsterdam, richtte in 1985 de Droomfabriek te Leiden op en vervolgens in 1995 Musicon te Den Haag, waarvan hij tot op heden de eigenaar is, met als doel (probleem)jongeren een podium te bieden en hen op weg te helpen naar een betaalde baan op het terrein van cultuur. Decorandus komt oorspronkelijk uit Argentinië en zette zich in het verleden in als vrijwilliger t.b.v. dakloze jongeren en illegalen (1979-1989). Daarnaast was hij in 1992 (mede)heroprichter van de voetbalvereniging TABA (26 jeugdteams, 4 veteranenteams) te Amsterdam en heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het werven van nieuwe leden. Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Kunst

Mevrouw P.J.P. Brand van Straaten-van de Ven (pseudoniem Ella van de Ven) te Amstelveen, is ca. 25 jaar beeldend kunstenaar en was voorheen werkzaam als parttime vakleerkracht Handvaardigheid. Decoranda zette zich ook op vrijwillige basis in als beeldend kunstenaar, o.m. t.b.v. de stichting Herdenking Gevallen en Slachtoffers in Nederlands-Indië en was onbetaald actief in het onderwijzen van bassischoolleerlingen. Zij maakt bronzen plastieken, bewerkt steen en ontvangt vele opdrachten van bedrijven, gemeenten, stichtingen en particulieren. Decoranda is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Financiën

Mevrouw drs. G.J. Salden te Den Haag, was van 2006 tot 2010 hoofd van de afdeling Financiële Stabiliteit van het ministerie van Financiën toen de kredietcrisis uitbrak, vervolgens was zij werkzaam als Financieel Raad bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie en is zij momenteel directeur Financiële Markten. Zij werd in 2008 aangewezen als projectleider kredietcrisis. Decoranda heeft een grote en relevante bijdrage geleverd aan de Nederlands financiële sector en heeft de Nederlandse economie op het dieptepunt van de kredietcrisis overeind  gehouden. Haar optreden was essentieel om de schade, die deze crisis aan burgers en de Nederlandse economie heeft toegebracht, te beperken. Decoranda is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer W.J. Bos te Terneuzen, is vanaf 1961 werkzaam bij de Belastingdienst, als medewerker, laatstelijk vanaf 1992 als secretaris van o.m. de Regionale, de Centrale en de Groepsondernemingsraad en vanaf 2003 van de Concern Ondernemingsraad van de Belastingdienst. Betrokkene was in het verleden vanaf 1986 al op vrijwillige basis actief als secretaris van de Regionale Dienstcommissie van de Belastingdienst en als lid van de AbvaKabo FNV. Daarnaast was hij scheidsrechter t.b.v. de afdeling Dordrecht van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Kerkelijke activiteiten

De heer B.J.A.M.L. Seevens te Weert, is vanaf 1968 actief als oprichter en als dirigent van het gemengd koor Pro Deo (1968-1976) en vervolgens van het dameskoor van de Sint Martinusparochie te Weert. Daarnaast is hij o.m. actief als vrijwilliger van deze parochie en verantwoordelijk voor het behoud en het onderhoud van de inventaris van de kerk, vormde hij het aanspreekpunt voor kerkgangers en bezoekers en verrichtte hij hand- en spandiensten voor het slotklooster van de Birgitinessen van de Abdij Maria Hart te Weert Ook heeft hij o.a. het koor In Paradisum (28 leden) opgericht en is hij tot op heden actief als dirigent. Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw G. van der Zwaag-Pilot te Veenklooster, gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, woont samen met haar echtgenoot in het zogenaamde ‘It Lytse Slot’ te Veenklooster, waar zij sinds vele jaren exposities verzorgt, zoals recentelijk de expositie van Koninklijke foto’s en de poppencollectie van Koningin Juliana. Zij maakt vanaf 2003 kleding t.b.v. diverse evenementen van het Platform Veenklooster. Daarnaast was zij ouderling van de Gereformeerde kerk te Kollummerzwaag (1988-1992; 1993-2001) en is zij tot op heden, vanaf 1990 actief als medewerker bij de lichtpuntloods (een kringloopwinkel) van het christelijke ontmoetingscentrum Lichtpunt Kollummerzwaag. Decoranda is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sociale zaken en werkgelegenheid

De heer W.H. Cox te Maasbracht, gemeente Maasgouw, is vanaf 1970 actief in verschillende bestuursfuncties van diverse kringen van de vakbond De Unie (landelijk 70.000 leden). Betrokkene is actief als coördinator Activiteiten van de sector Anders Actieven (vanaf 2002) en is vanaf 2005 bestuurslid van de Regio Zuid van deze vakbond. Daarnaast was hij in het verleden o.m. (bestuurlijk) actief t.b.v. de EHBO-vereniging Linne en t.b.v. de Vriendenfietsclub. Ook zet hij zich tot op heden in als vrijwilliger t.b.v. het Dierenpark Breerdeerkes. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Volksgezondheid en welzijn

Mevrouw F. Diallo te Groningen, zet zich vanaf 1997 actief in voor de strijd tegen vrouwenbesnijdenis en voor de bevordering van vrouwenemancipatie. Zij heeft zich ingezet voor het op de agenda plaatsen van het onderwerp vrouwelijke genitale verminking bij verschillende organisaties. Decoranda heeft de stichting Sencerité opgericht en is actief als VGV(Vrouwelijke Genitale Verminking)-ambassadeur (vanaf 1997). Daarnaast is zij actief als bestuurslid van het Platform Zelforganisaties Groningen (PZG), als voorzitter van de zelforganisatie Guinee-Conakry, als vrijwilliger bij Humanitas en bij ’t Vinkhuys te Groningen. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw A.T. Amsing-Venekamp te Eelde, gemeente Tynaarlo, is vanaf 1943 EHBO’er t.b.v. de EHBO-vereniging Eelde-Paterswolde (ca. 100 leden). Daarnaast is zij vanaf 1960 lotusslachtoffer t.b.v. de Landelijke Organisatie LOTUS, kring Drente-Noord (ca. 38 leden). Sinds 1985 is zij tevens lotusslachtoffer bij brandweeropleidingen en t.b.v. diverse bedrijven en organisaties. Betrokkene is benoemd tot erelid van de EHBO-vereniging en van de kring Drente-Noord van de Landelijke Organisatie Lotus. Decoranda is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer D.M.A.T. Hogervorst te Hillegom, is sinds 1992 actief als lid,  als voorzitter van de ‘Hill-Billies’ en t.b.v. de organisatie van het jaarlijkse jeugdkamp (ca. 55-60 deelnemende kinderen). Daarnaast is hij vanaf het najaar 1995 activiteitencoördinator t.b.v. het Open Jongerencentrum (OJC) ‘Solution’ (75 leden), aangesloten bij de Stichting Welzijn Hillegom. Ook was hij o.a. actief als barmedewerker, als bestuurslid en had hij regelmatig sleuteldienst t.b.v. het jongerencentrum. Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.         

Mevrouw W. Atsma-Blok te Bolsward, gemeente Súdwest Fryslân, ontplooide/ontplooit meerdere vrijwilligersactiviteiten o.a. als lid van de rommelmarktcommissie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) te Bolsward (1986-heden) en vanaf 1987 als organisator t.b.v. de Zorggroep Plantein, locatie Bloemkamp te Bolsward. Daarnaast was zij in het verleden actief als vrijwilliger bij het Sint Anthony Gasthuis te Bolsward en bij de Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling Bolsward, bij de Zorggroep Tellens, locatie It Menniste Skil. Ook was zij bestuurslid van de Vrouwenvereniging ‘Draagt Elkander Door De Liefde’ (DEDDL) te Bolsward. Decoranda is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Emancipatie/integratie

De heer D. Mourad te Enschede, is vanaf 1975 vrijwilliger en heeft verschillende maatschappelijke verdiensten ontplooid als tolk, onder andere voor immigranten in het UMC St. Radboud te Nijmegen (1975-1998) en als pleegouder (1999-2003). Tot op heden is decorandus actief als woordvoerder van de Syrisch-Orthodoxe Kerk St. Kuryakos te Enschede-Zuid (vanaf 1999) en als vrijwilliger bij MEE, afdeling Twente, een organisatie t.b.v. mensen met een beperking of een chronische ziekte (vanaf 2009). Daarnaast zet decorandus zich in voor het project Kultuurstraat Wesselerbrink (vanaf 2006) en is hij vanaf 2009 actief als vraagbaak voor studenten van de Suryoye Gemeenschap. Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer A. Houbban te Venray, is vanaf 1990 actief als vrijwilliger en als bestuurslid o.m. t.b.v. de Stichting Marokkaans Activiteiten Centrum (1990-2000) en t.b.v. Hulp voor Allochtone Ouderen (2000-2005). Tot op heden is hij vanaf 2005 coördinator van een huiswerkbegeleidingsgroep (t.b.v. ca. 200 kinderen) en adviseur van de Stichting Raad voor Turkse Ouders en van de Stichting Marokkaans Activiteiten Centrum (2008-heden). Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Defensie

De heer E.R. Brouwers te Lelystad, is sinds 1988 werkzaam bij de Koninklijke Luchtmacht in diverse functies. Betrokkene zet zich deels vanuit zijn beroep, alsmede t.b.v. verschillende maatschappelijke activiteiten in op het terrein van o.a. de luchtmacht, welzijn en onderwijs. Vanaf 1995 is hij lid van het Comité van Aanbeveling (vanaf 2011 als voorzitter) van de Luchtscouts Vliegveld Lelystad, met als doel het informeren en het stimuleren van mensen met interesse voor luchtvaart. Daarnaast is hij actief als vrijwilliger t.b.v. het Algemene Coördinatie Team (ACT) van de Stichting Roparun (vanaf 1996), als secretaris/contactpersoon verkeersouders van de afdeling Lelystad van Veilig Verkeer Nederland en als vrijwilliger t.b.v. de Openbare basisschool De Tjotter te Lelystad. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

Sport

Mevrouw D. de Bruijn te Gouda, was van 1994 tot november 2011 actief als topsporter op het gebied van waterpolo. Zij speelde achtereenvolgens bij de GZC Donk, bij het Nederlandse jeugdteam en vervolgens bij het Nederlandse waterpoloteam. In 2002 behaalde het team de vierde plaats en in 2008 werd het team Olympisch kampioen, mede doordat betrokkene zeven van de negen doelpunten scoorde. Daarnaast is betrokkene vanaf 2002 actief als scheidsrechter, als trainer t.b.v. meerdere waterpoloteams en als vrijwilliger t.b.v. de GZC Donk. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer O.D. Yntema te Utrecht, de heer S.J. Daantji te Rotterdam en de heer D.R.A. Kemp te Rotterdam, zijn honkballer van het Nederlandse honkbalteam. Betrokkenen hebben met het Nederlandse honkbalteam deelgenomen aan het 39e Wereldkampioenschap Honkbal 2011 in Panama en zijn daarbij Wereldkampioen geworden. Zij voldoen daarmee aan het criterium iemand die één of meer opvallende prestaties heeft geleverd. Betrokkenen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw B.K. Mentel te Nederhorst den Berg, gemeente Wijdemeren, is vanaf 1993 actief als snowboarder en neemt deel aan internationale wedstrijden. Zij werd zesmaal Nederlands kampioen op de onderdelen halfpipe en snowboardcross. Betrokkene werd in 2000 getroffen door botkanker met als gevolg dat haar been werd geamputeerd. In 2002 werd zij met een prothese opnieuw Nederlands kampioen snowboardcross (bij de valide sporters). In 2004 nam zij deel aan diverse wedstrijden op nationaal en op Europees niveau. Vervolgens heeft zij zich actief in gezet voor deze sport onder de Paralympische vlag, waar diverse World Cups uit voort zijn gekomen. Decoranda ontplooide/ontplooit meerdere (bestuurlijke) activiteiten voor de Nederlandse Ski Vereniging, voor de Mentelity Foundation (vanaf 2002), voor de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters en voor de Ester Vergeer Foundation. Daarnaast is zij actief als begeleider van een atletiektalent via Sporttop. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ontwikkelingssamenwerking

Mevrouw J. Pruim-Bos te Klijndijk, gemeente Borger-Odoorn, is vanaf 1991 vrijwilliger t.b.v. en secretaris van de Stichting Emmen-Roemenië (STER). Decoranda heeft Roemenië ca. 20 maal bezocht, meerdere acties georganiseerd om kleding, geld en voedsel in te zamelen en heeft diverse activiteiten geïnitieerd voor met hiv geïnfecteerde kinderen. Ook ondersteunt de stichting kleinschalige projecten aldaar, zoals de aanleg van stromend water in een zigeunerdorpje. Daarnaast heeft betrokkene vanaf 2006 de zorg voor een 90-jarige alleenstaande man in haar naaste omgeving op zich genomen. Decoranda is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Natuur/milieu/infrastructuur

Mevrouw dr. S. Mahmoud Saad El-Din El-Guindy te El Ma’adi (Egypte), van Egyptische nationaliteit, was vanaf 1991 tot begin 2012 werkzaam als directeur van het central office van het Egyptian-Dutch Advisory Panel Project (APP) t.b.v. watermanagement. Zij was vanaf de oprichting in 1976 actief betrokken bij het APP. Voorts heeft zij zich langdurig en actief ingezet t.b.v. de totstandkoming en het voortbestaan van het panel en van de bilaterale samenwerking tussen Egypte en Nederland, zoals tussen verschillende ambassades, bedrijven, instellingen etc., o.m. t.b.v. ontwikkelingssamenwerking. Decoranda is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw M. Kaptein te Culemborg, is initiatiefnemer van de ecologische wijk Lanxmeer te Culemborg (ca. 200 woningen) en oprichter van de stichting EVA (een ecologisch centrum voor Educatie, Voorlichting en Advies). De wijk is o.a. autoluw en wordt gekenmerkt door een grote variëteit aan huizen, die allemaal energiezuinig en duurzaam zijn gebouwd. Daarnaast was zij in het verleden actief als bestuurslid van de stichting Mens en Architectuur en van de Vereniging Integrale Biologische Architectuur (VIBA). Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer B.J. Hoetink te Gorssel, gemeente Lochem, is vanaf 1975 werkzaam als medewerker groenvoorziening en algemeen onderhoud bij Delta te Zutphen. Decorandus heeft een verstandelijke beperking en woont in een woonvoorziening voor 6 personen. Hij is vanaf 1963 actief als vrijwilliger t.b.v. het onderhouden van tuinen van buurtbewoners, van de woonvoorziening en van tuinen in de omgeving. Decorandus wordt als voorbeeld en als inspiratiebron gezien en staat klaar voor de medemens. Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J. Fluijt te Zierikzee, gemeente Schouwen-Duiveland, is vanaf 1957 vrijwillig en bestuurlijk actief t.b.v. verschillende organisaties op het terrein van o.m. de bijenhouderij. Betrokkene was secretaris en bestuurslid van de Vereniging tot Bevordering van de Bijenhouderij in Nederland (VBBN) (1957-1999). Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het organiseren van meerdere educatieve activiteiten voor de schooljeugd op Schouwen-Duiveland. Tot op heden is hij gediplomeerd honingkeurmeester en o.a. verantwoordelijk voor het geven van praktijklessen. Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Innovatie/economische sector

De heer S.L. Marzano te Bergeijk, was vanaf 1973 in dienst bij Philips en van 1991 tot 1 november 2011 werkzaam als Chief Design Officer van Philips Electronics. Decorandus heeft een belangrijke rol gespeeld bij de transformatie van Philips op het terrein van design en innovatie. Daarnaast heeft hij zich vanaf 1991 ingezet op verschillende terreinen zoals de uitbreiding en de modernisering van (internationaal) onderwijs op het terrein van Design en t.b.v. de stedelijke ontwikkeling van de stad Eindhoven en provincie Noord-Brabant. Hij is actief als gastspreker t.b.v. de Technische Universiteit (TU) Delft, als voorzitter van de Raad van Advies van de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven en als mede-initiatiefnemer en organisator t.b.v. de Dutch Design week Eindhoven. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer P.E.C. Ballière te Oranjestad (Aruba), van Belgische nationaliteit, is werkzaam als zelfstandig ondernemer en was/is o.m. eigenaar van het Le Dome Restaurant, het restaurant Cilo's, het restaurant Pacioherencia en vanaf 1997 eigenaar van het restaurant Taste of Belgium. Betrokkene zet zich vanaf ca. 1997 actief in t.b.v. mensen in zijn omgeving, t.b.v. zieke mensen, et cetera en trad/treedt met zijn ondernemingen regelmatig op als sponsor en als fondsenwerver t.b.v. diverse goede doelen. Tot op heden is hij o.m. actief als vrijwilliger/bestuurslid t.b.v. de stichting Mi Por (zwemsport t.b.v. kinderen met beperkingen), t.b.v. de stichting Koningin Wilhelmina Fonds voor Kankerbestrijding, t.b.v. de Make-A-Wish Foundation en t.b.v. de Stichting Clown Doctors Aruba. Hij is vanaf 1997 vrijwilliger t.b.v. de Aruba Tourism Authority en vanaf 2003 penningmeester van de stichting Turtuga Aruba. Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.