Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012

De ministerraad heeft op voorstel van minister-president Rutte en minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden op woensdag 12 september 2012. 

Daarmee sluit het kabinet aan bij de wens van de Tweede Kamer.

De minister-president en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bereiden een koninklijk besluit voor waarmee de Tweede Kamer wordt ontbonden op donderdag 20 september 2012. Op die dag vindt ook de eerste samenkomst van de nieuwgekozen Tweede Kamer plaats. De dag van kandidaatstelling voor de verkiezing van de Tweede Kamer zal zijn op dinsdag 31 juli. Nieuwe politieke partijen hebben tot uiterlijk 18 juni de tijd om hun aanduiding (naam) te laten registreren bij de Kiesraad (het centrale stembureau).

Kiezers die woonachtig zijn buiten Nederland kunnen zich tot en met woensdag 1 augustus registreren om deel te nemen aan deze verkiezingen. Kiezers die in 2010 vanuit het buitenland deelnamen aan de Tweede Kamerverkiezingen zullen begin mei automatisch een registratieformulier krijgen toegezonden van de gemeente Den Haag.

Het is in Nederland gebruikelijk om verkiezingen niet in vakantieperiodes te houden. Verkiezingen in september maken het mogelijk dat nieuwe politieke partijen hun naam nog kunnen registreren en dat kiezers buiten Nederland enige tijd hebben om zich te registreren voor deelname aan de verkiezingen. Verder geeft het gemeenten de tijd om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen.