Nieuwe politietrainingsgroep Kunduz van start

Zondag is de derde politietrainingsgroep in Kunduz officieel begonnen. De civiel vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthijs Wolters, droeg tijdens een ceremonie op Kamp Kunduz de leiding over aan zijn opvolger Simon van der Burg. Commandant kolonel Nico van der Zee droeg de eenheidsvlag en daarmee de leiding over aan kolonel der mariniers Jarst de Jong.

Dit gebeurde ten overstaan van lokale Afghaanse autoriteiten, coalitiepartners en de leden van de politie trainingsgroep. ‘Terugkijkend op de afgelopen zes maanden ben ik tevreden met de resultaten’, zei Van der Zee. ‘Wij bleven gefocust en vastberaden ons werk doen.’ Volgens Wolters is het verschil met het begin van de missie is groot: ‘Dankzij de goede samenwerking met de lokale autoriteiten hebben we al veel bereikt.’

Tijdens de tweede rotatie van de politietrainingsgroep zijn veel agenten getraind en zijn de eerste diploma’s behaald. Nog meer agenten worden begeleid door de marechaussees in Police Operational Mentor and Liaison Teams. Ook krijgen honderden agenten alfabetiseringscursussen. Tot 2014 richten de Nederlanders zich op kwaliteitsverbetering van de ongeveer 1500 politiemensen in de provincie Kunduz.

Nederland zet zich daarnaast in voor versterking van de hele justitiële keten in de provincie Kunduz. Het gaat daarbij om betere samenwerking van de politie met de openbare aanklagers, versterking van de justitiesector en betere toegang van de bevolking tot het recht. De afgelopen maanden zijn de eerste resultaten zichtbaar geworden. Zo zijn rechters en openbare aanklagers getraind, is een provinciaal kantoor van de Afghaanse orde van advocaten opgezet en worden educatieve radioprogramma’s uitgezonden.

Overdrachtsceremonie in Kamp Kunduz op 29 april 2012