Gasopslag Bergermeer mag doorgaan

De plannen om gas op te slaan in een leeg gasveld in Bergermeer kunnen doorgaan. Dat oordeel velde de Raad van State woensdag 2 mei 2012. De Raad van State deed deze uitspraak nadat verschillende betrokken partijen bezwaar hadden gemaakt tegen de plannen.

Gas voor 2,5 miljoen huishoudens

Energiebedrijven TAQA Energy en EBN BV realiseren onder het Bergermeer ten westen van Alkmaar de grootste vrij toegankelijke gasopslag van Europa. 2,5 miljoen huishoudens kunnen dankzij de opslag van gas voorzien worden. Het project levert een belangrijke bijdrage aan de ambitie van Nederland om de gasrotonde van Noordwest-Europa te worden.

Werkgelegenheid

Het gas wordt opgeslagen in een leeg gasveld op circa 2200 meter diepte. Er wordt ruim €800 miljoen geïnvesteerd in het boren van 14 nieuwe putten in Bergen, de bouw van de gasbehandelingsinstallatie in Alkmaar en de tussenliggende pijpleidingen. In totaal levert de aanleg van de gasopslag 3300 manjaren werk op, waarvan 2650 in Nederland.

Gas in Slochteren

Door gasopslag kan ook bij grote vraag in de winter tijdig voldoende gas worden geleverd. Dat is nodig omdat de voorraad gas in Slochteren kleiner wordt. Daardoor wordt het aanbod van gas minder flexibel.