Krijgsmacht herdenkt gevallenen

Alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies zijn vandaag herdacht. Er waren plechtigheden in heel Nederland en in het buitenland.

militairen bij een vlag die halfstok hangt

Bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam legden Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en zijn 4 operationele commandanten een krans namens de krijgsmacht. Minister-president Mark Rutte plaatste een krans in gezelschap van onder anderen minister Hans Hillen. Militairen en oudgedienden uit de hele Defensieorganisatie verzorgden het ceremonieel, van erehaag tot kranswacht. Een hoornblazer van de Marinierskapel der Koninklijke Marine blies het signaal Taptoe. De marechaussee hield na afloop de wacht bij het monument en de gelegde kransen en bloemen.

Ereveld Loenen

Minister Hillen sprak vanmiddag bij de dodenherdenking op het Nederlands Ereveld Loenen op de Veluwe. Samen met  Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Lex Oostendorp legde hij een krans namens het Ministerie van Defensie en de Nederlandse strijdkrachten. Op het ereveld  liggen 3.829 oorlogsslachtoffers begraven die sinds 9 mei 1940 op verschillende plaatsen en onder verschillende omstandigheden omkwamen.

Grebbeberg

De landmacht coördineerde de plechtigheid op Militair Ereveld Grebbeberg. Voorafgaand was er een stille tocht onder begeleiding van marechaussee en politie. Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Marc van Uhm legde samen met de plaatsvervangend commandanten van de andere krijgsmachtdelen een krans bij het monument. Dat gebeurde in aanwezigheid van prinses Margriet, prof. mr. Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan. Daarna volgde een defilé langs de ruim 800 graven.

Soesterberg

Boven het ‘Monument voor de Gevallenen’ op voormalig Vliegbasis Soesterberg vlogen 4 F-16’s vanochtend een zogenoemde missing-man formatie. Daarbij verlaat een van de jachtvliegtuigen de groep door steil naar boven te vliegen als symbool voor de gevallenen. “Hier op de bakermat van de Nederlandse militaire luchtvaart betuigen wij ons diepe respect aan alle luchtmachtkameraden die tijdens de oorlog of onder oorlogsomstandigheden hun leven gaven”, zo zei Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger.

Den Helder

De marine herdacht in Den Helder alle gevallen militairen der zeemacht en van het koopvaardijpersoneel. Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel verzorgden de ceremoniële plechtigheid bij het monument ‘Voor hen die vielen’. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en Plaatsvervangend Directeur Defensie Operaties commodore Ralph Reefman, plaatsten een krans namens de Koninklijke Marine en de Commandant der Strijdkrachten. De Helderse burgemeester Koen Schuiling en wethouder Pia Bruine legden een krans namens de gemeente.

Scheveningse Bosjes

De marechaussee herdacht bij de Waterpartij in de Scheveningse Bosjes de gevallenen van het Englandspiel en overig inlichtingenwerk. Tussen 12 maart 1942 en 1 april 1944 werden 59 Nederlandse agenten direct na hun parachutelanding in eigen land gevangen gezet, van wie slechts 5 het overleefden. Onder de slachtoffers bevonden zich 10 marechaussees. Plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Hans Leijtens legde een krans namens het wapen.

Missiegebieden

In Kunduz stonden de militairen en civiele functionarissen van de politietrainingsmissie stil bij alle militairen en burgers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Civil Representative Simon van der Burg en aalmoezenier Frank Steijger hielden een toespraak gevolgd door 2 minuten stilte. Op de herdenkingsplechtigheid in Mazar-e-Sharif droeg krijgsmachtraadsman majoor Luuk van Meijel het gedicht ‘De stilte spreekt’ voor, dat scholiere Charlotte Fontijne op de Dam uitsprak.

Overige herdenkingen

Militaire eenheden of vertegenwoordigers leverden vandaag ook een bijdrage aan herdenkingen in onder meer Assen, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Kornewerdezand, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Steenwijk, Texel, Vlissingen, Weert en Waalre. Ook Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland besteedden aandacht aan dodenherdenking. Op Curaçao legde Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied brigadegeneraal Dick Swijgman een krans bij het monument aan het Waaigat.

In het Duitse plaats Osnabrück verzorgde de landmacht traditioneel de kransleggingceremonie op het Nederlandse Ereveld. Daar liggen 393 Nederlanders begraven die in krijgsgevangenschap of tijdens de 'Arbeitseinsatz' omkwamen. De namen van 140 anderen, van wie de lichamen nooit werden gevonden, zijn in een granieten plaquette vereeuwigd.