Knapen prijst Umberto Eco bij uitreiking Vrede van Nijmegenpenning

Umberto Eco is zeer verdiend de winnaar van de Vrede van Nijmegen Penning. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken in de lofrede bij de uitreiking van de tweejaarlijkse prijs. De Vrede van Nijmegen Penning wordt tweejaarlijkse toegekend aan iemand die zich ingezet heeft voor de vrede op het Europese continent en de positie van Europa in de wereld.

Knapen roemde de manier waarop Eco over Europa schreef: ‘Europa is ondeelbaar, maar het zal nooit de Verenigde Staten van Europa worden; simpelweg omdat ons continent te veel talen en culturen bestrijkt en nationale identiteit diep geworteld zit in mensen.’

Die boodschap is volgens de staatssecretaris tijdens de huidige schuldencrisis belangrijker dan ooit. ‘Waar politici en analisten het einde van de natiestaat verkondigen, houden veel burgers er juist aan vast.’ Knapen constateert dat Eco reeds twintig jaar geleden schreef dat verschillende identiteiten vloeiend in elkaar overlopen. ‘Zoals een Breton zich Breton kan voelen in Frankrijk, kunnen wij Nederlander zijn in een Europese Unie; of Belg, of Italiaan’, sprak Knapen in navolging van Eco.