Knapen ontmoet jonge ondernemers in kader van Dag van Europa

Op de Dag van Europa ontmoette staatssecretaris Knapen vier (jonge) Amsterdamse ondernemers om te horen welke kansen zij zien in Europa en tegen welke obstakels zij aan lopen.

Staatssecretaris Knapen: 'Het is geweldig om te zien hoe deze jonge Nederlandse ondernemers in de dienstensector kansen zoeken en succesvol zaken in Europa doen. Ik voel me door hen aangespoord om te blijven streven naar een verdere volmaking van de interne markt. Dit zal niet alleen bijdragen aan hun verdere succes maar ook aan welvaart en een beter ondernemersklimaat in Nederland.'

Als eerste bezocht de staatssecretaris JointhePipe – een bedrijf dat met de verkoop van recyclebare waterflessen waterprojecten in Azië en Afrika steunt. Oprichter Geraldo Fallen deelde zijn ambitie om na Nederland ook in Duitsland en Engeland openbare drinkkranen aanleggen met Knapen en gaf aan dat de verschillen in regelgeving binnen de EU daarbij een obstakel vormen. Knapen gaf aan dat de drinkwatervoorziening nationaal geregeld is. ‘We doen het alleen Europees als dat echt meerwaarde heeft.’ Die meerwaarde zit hem volgens Knapen in Europese kwaliteitseisen, die de EU lidstaten zelf toetsen.

Vervolgens ontmoette de staatssecretaris Nina Poot van het succesvolle modemerk FAB. Zij vertelde Knapen dat het haar drie maanden had gekost om een bankrekening in Londen te openen omdat haar Engelse klanten liever via een Engelse pondenrekening betalen dan via een Nederlandse eurorekening. Dit kost haar tijd en geld. In reactie hierop meldde Knapen vanaf 1 februari 2014 een gezamenlijke betaalmarkt zal worden ingevoerd. Bedrijven kunnen dan met Europese overschrijvingen en incasso’s via een enkele rekening gelden ontvangen en overmaken van en naar relaties in binnen- en buitenland. Hij gaf daarbij aan dat dit voorlopig beperkt blijft tot het eurogebied.

Tijdens het derde bezoek aan Vincent Reinders van 22Tracks - een online muziek community met vestigingen in Amsterdam, Londen en Berlijn - vroeg hij de staatssecretaris zich hard te maken voor Europese auteursrechten en licenties om online aan de slag te gaan. Hij zei dat zijn kleine team nu soms maanden bezig is licenties aan te vragen in afzonderlijke EU lidstaten. Staatssecretaris Knapen liet Reinders weten dat Nederland, en ook eurocommissaris Kroes, nog voor 2015 een digitale interne markt willen realiseren, inclusief een pan-Europese licentie voor online gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken. Kroes komt begin juni met concrete voorstellen.

Staatssecretaris Knapen eindigde zijn werkbezoek bij VanMoof waar eigenaar Taco Carlier Knapen liet zien hoe succesvol hun fietsenmerk op de Europese markt is. De twee bespraken hoe de EU ervoor kan zorgen dat binnen Europa productie en assemblage processen competitiever kunnen worden gemaakt.