Knapen spreekt op Dag van Europa over ‘Mijn Europa’

Op de Dag van Europa hield staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken woensdag in het Huis van Europa in Den Haag een toespraak in het thema ‘Mijn Europa’.

Volgens Knapen biedt de integratie van Europa de lidstaten en burgers al decennialang veiligheid en welvaart. Hij constateert echter ook dat de huidige schuldencrisis existentiële vragen oproept die serieus genomen moeten worden. ‘Als burgers zich niet beschermd voelen door een sociaaleconomisch perspectief, zal het draagvlak voor Europese integratie verder afnemen. We hebben belangrijke stappen kunnen zetten op het terrein van bijvoorbeeld begrotingsdiscipline. Nu zal er ook aandacht moeten zijn voor een hervormingsagenda en voor modernisering van de interne markt, zodat economische groei weer wordt bevorderd’ aldus de staatssecretaris.

De toespraak van Knapen ging vooraf aan een debat tussen vertegenwoordigers van de Nederlandse steden die zich hebben gekandideerd als Culturele Hoofdstad van Europa 2018. ‘Deze titel biedt kansen om de naamsbekendheid van de stad in heel Europa te vergroten, en burgers, bedrijven en de overheid bij elkaar te brengen om creatieve samenwerking aan te gaan, met elkaar en binnen Europa.’

In het Huis van Europa in Den Haag zijn de vertegenwoordigingen van de Europese Commissie als het Europees Parlement gevestigd. Burgers kunnen er terecht met hun vragen over Europa en er vinden regelmatig debatten plaats over actuele Europese onderwerpen.