Rijk goed op weg naar doelmatiger bedrijfsvoering

Er werken minder mensen bij het Rijk en er wordt minder geld uitgegeven aan externe inhuur. Mede daardoor voldoet de Rijksoverheid aan haar doelstellingen op het gebied van de bedrijfsvoering. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2011, die minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In dit rapport wordt zowel aan de Kamer als aan de samenleving verantwoording afgelegd over de stand van zaken van de organisatie, het personeel, de huisvesting, de ICT, de interne dienstverlening, de inkoop en de informatiehuishouding bij het Rijk. De rapportage omvat ook de gegevens die tot vorig jaar in een afzonderlijk Sociaal Jaarverslag verschenen.

Minder personeel

Het rijk moet het doen met minder personeel. De taakstelling van het vorige kabinet voor de Vernieuwing van de Rijksdienst hebben de ministeries samen ruimschoots gehaald. Het Rijk is ten opzichte van 2006 met meer dan 10.000 fulltime-equivalenten (omvang volledig dienstverband ofwel fte’s) gekrompen. Er wordt zelfs met 5.500 fte’s minder gewerkt dan was ingepland. En dat terwijl er ook minder extern werd ingehuurd. Bij die inhuur is in 2011 €150 miljoen bespaard. Ook bij de grote ICT-projecten die noodzakelijk zijn voor een optimale en efficiënt functionerende rijksoverheid was veel minder sprake van kostenoverschrijdingen.

Compacte Rijksdienst

In 2011 is het uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst van start gegaan. Dit programma heeft als belangrijkste doelstelling om de bedrijfsvoering en een aantal uitvoerende en toezichthoudende taken van het Rijk doelmatiger te organiseren. Daarbij dient niet alleen een besparing te worden gerealiseerd, maar moet ook de dienstverlening op hetzelfde niveau blijven of verbeteren. De resultaten over 2011 laten zien dat de uitvoering van het programma op schema ligt.