Meer economische samenwerking met Chinese havenstad Qingdao

Het Nederlandse bedrijf Royal Vopak en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) hebben met partners uit de Chinese havenstad Qingdao afspraken gemaakt over economische samenwerking. De afspraken werden ondertekend tijdens het officiële bezoek van Mr. Li Qun aan Nederland. Li Qun is Partijsecretaris van de stad Qingdao.

Partijsecretaris Li Qun en secretaris-generaal Chris Buijink(EL&I) met het memorandum of understanding (MoU)

Li Qun brengt van 10 tot en met 12 mei 2012 een officieel bezoek aan Nederland. Met het bezoek willen Nederland en China hun economische samenenwerking versterken. Daarnaast willen de Chinezen graag leren van de Floriade in Venlo. In 2014 wordt in Qindao namelijk de International Horticultural Expo georganiseerd. De delegatie uit Qingdao bezoekt FloraHolland in Aalsmeer, de Floriade in Venlo en Vopak in Rotterdam.

Afspraken

In aanwezigheid van Partijsecretaris Li Qun en secretaris-generaal Chris Buijink van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie werden twee overeenkomsten getekend. Een memorandum of understanding (MoU) tussen Royal Vopak en de Qingdao Port Group en een MoU tussen het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) en de gemeente Qingdao.

Vopak is een wereldspeler bij het aanbieden van opslagfaciliteiten voor bulkgoederen en is actief in 31 landen. Vopak en de Qingdao Port Group willen hun strategische samenwerking kracht bij zetten om er beiden van te kunnen profiteren. Vopak hoopt meer Nederlandse bedrijven in hun slipstream mee te krijgen naar China.

Met de MoU tussen het NCH en Qingdao trachten beide partijen de economische relaties te versterken en het bedrijfsleven bij elkaar te brengen om zo onderlinge investeringen te bevorderen. Dit gaan zij onder andere doen door samen symposia, beurzen en handelsmissies te organiseren.

Qindao

Li Qun heeft in de stad Qindao als partijsecretaris de hoogste functie binnen de Communistische Partij (CCP). Qingdao is een vrij belangrijke stad binnen de Partij. De havenstad heeft 2,5 miljoen inwoners.

Qingdao organiseert in 2014 een Hortifair expo en wil daarom leren van de ervaringen van de Floriade in Venlo. Verder zoekt Qingdao samenwerking met Nederland op het gebied van de topsectoren agrifood, water, logistiek, high-tech en financiële dienstverlening. Qingdao heeft sinds 2002 een stedenband met de gemeente Velsen. De Chinese Provincie Shandong heeft een samenwerkingsverband met de provincie Noord-Holland. Nederland en China vieren dit jaar 40 jaar diplomatieke betrekkingen.