Nederland ziet kansen voor bedrijfsleven in Irak

Minister Rosenthal ziet in Irak grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Hij sprak hierover met de Iraakse vice-premier voor energiezaken Hussain al-Shahristani. Van 2 tot 8 juni reist een Nederlandse handelsmissie met bedrijven uit de olie- en gassector en de agrosector naar Bagdad, Basra en Erbil.

In het gesprek kwamen ook Iraks buurlanden Iran en Syrië aan de orde. De minister benadrukte het belang van Iraakse steun aan het plan van VN-gezant Kofi Annan voor Syrië. Rosenthal en al-Shahristani bespraken ook de aanstaande bijeenkomst van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland met Iran over het Iraanse nucleaire programma, 23 mei in Bagdad.

Verder uitte Rosenthal zijn bezorgdheid over de positie van de etnische en religieuze minderheden in Irak, waaronder in Nineveh.

Rosenthal sprak steun uit voor de inspanningen van de Verenigde Naties voor de bewoners van Kamp Ashraf om tot een oplossing te komen.

Vice-president Al-Shahristani ontvangt zaterdag 12 mei in Middelburg de Roosevelt Four Freedoms Award voor freedom from fear.