Nog geen oplossing voor Irakezen in tentenkamp

De Irakezen uit het tentenkamp in Ter Apel hebben een aanbod van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) afgewezen. Leers bood de Irakezen een week bedenktijd om uit de impasse te komen. In die week konden alle Irakezen onderdak krijgen, zonder voorwaarden.

Na die eerste week zou iedereen onderdak houden die wilde meewerken aan de voorbereiding van vrijwillig vertrek. Nederland zou alleen het onderdak stoppen voor mensen die zeggen per se niet terug te willen. Ook de mogelijkheid om over dit aanbod een weekend na te denken en pas maandag te reageren, hebben de Irakezen afgewezen. Leers hoopt dat ze zijn aanbod alsnog accepteren, want anders kan Nederland niets meer voor hen doen. Voor Irakezen die wel willen meewerken aan vrijwillig vertrek, blijft onderdak mogelijk. Dat geldt zoals gebruikelijk ook voor gezinnen met kinderen.

Achtergrond

Tijdens de oorlogen in Irak kregen veel Irakezen een tijdelijke verblijfsvergunning in Nederland. Toen de situatie in Irak was verbeterd (vanaf eind 2008) heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ongeveer 3.000 tijdelijke asielvergunningen opnieuw beoordeeld. In ongeveer de helft van de gevallen was er geen reden voor individuele bescherming meer, en werd de verblijfsvergunning ingetrokken. Rechters hebben daar in beroep en hoger beroep steeds over kunnen oordelen.

De Irakese regering werkt sinds november vorig jaar niet meer mee aan gedwongen uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. Irak geeft daarvoor geen toestemming, en geeft voor gedwongen uitzetting ook geen vervangende reispapieren voor hun onderdanen meer. Daardoor kan Nederland uitgeprocedeerde Irakese vreemdelingen zonder reisdocumenten voorlopig ook niet in vreemdelingendetentie plaatsen.

Vrijwillige terugkeer naar Irak is wel mogelijk, de Irakese autoriteiten werken daar ook aan mee. Dit jaar gingen 180 Irakezen vrijwillig terug, vorig jaar waren dat er ruim 800. Mensen zonder verblijfsvergunning hebben altijd al de plicht om zelf terug te gaan.