Raven stuurt live beelden door

Beelden die het onbemande vliegtuigje Raven opneemt, kunnen voortaan direct worden doorgezonden naar de betrokken autoriteiten. Deze noviteit geeft een nieuwe dimensie aan militaire en nationale operaties en beleeft komend weekend haar primeur tijdens de Landmachtdagen in Oirschot.

De belanghebbenden beschikken nu direct over waardevolle informatie van een situatie en de omgeving. Zij kunnen daardoor sneller en effectiever actie ondernemen.

Grondstation

Het was al mogelijk tijdens een vlucht beeldbestanden of statische camarabeelden door te zenden. De Raven stuurde die naar een grondstation waar ze, na opslag en bewerking, verder werden doorgestuurd. Door alle communicatiemiddelen te integreren kan het onbemande vliegtuigje de beelden, via militaire satelliet, nu zelf live doorzetten.

Concept

Het Raventeam en het zogenoemde ICMS-peloton, de eenheid voor intensivering van civiel-militaire samenwerking, testten afgelopen weken het nieuwe concept. Daarbij waren ook andere defensieonderdelen betrokken, zoals het Command and Control Support Centre, de staf van de Koninklijke Landmacht, het Joint ISTAR Command en delen van 101 Communicatie & Informatie Systemen bataljon.

Landmachtdagen

Bezoekers van de Landmachtdagen kunnen voor het eerst een dergelijke actie van de Raven volgen. Het onbemande vliegtuigje stuurt live beelden door van een geënsceneerde  brandweerinzet in ’t Harde.