Lancering SlachtofferWijzer

Toespraak van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie bij de lancering van de Slachtofferwijzer, op 15 mei 2012 in Den Haag.

Dames en heren,

Laat ik beginnen met het Fonds Slachtofferhulp te danken in de persoon van zijn voorzitter, de heer Van Vollenhoven. Die dankzegging is op zijn plaats want het Fonds is niet alleen met het plan gekomen voor deze Slachtofferwijzer, maar heeft dat idee ook weten te realiseren. Het departement heeft hieraan financieel bijgedragen en dat is een vruchtbare investering gebleken. Ik ben dan ook buitengewoon blij met het resultaat.

De waarde van deze wijzer staat buiten kijf. Slachtoffers hebben niet gevraagd om de ellende die hen is overkomen. Het minste wat we als samenleving kunnen doen is blijk geven van onze compassie en ze helpen de gevolgen te boven te komen. Onder meer door hen - als ze dat willen – te informeren over de mogelijkheden om hulp te krijgen bij het verwerken van hun leed en/of de schade te verhalen.

{Als oud-officier van Justitie}weet ik uit ervaring hoe belangrijk het is om antwoord te kunnen geven op vragen van slachtoffers, maar ik weet ook dat niet alle info kant-en-klaar ligt te wachten of direct beschikbaar is. Er is niet alleen heel veel informatie maar die is bovendien tamelijk versnipperd.

Dat is op zichzelf begrijpelijk. Slachtoffers zijn er in soorten en maten en hun behoefte aan hulp verschilt al evenzeer. Het maakt nogal wat uit of je gedupeerd bent door een medische fout of ten prooi gevallen aan een loverboy of getroffen door een geweldsmisdrijf. Sommige slachtoffers hebben behoefte aan emotionele opvang, andere zoeken juridische bijstand of een veilige opvangplek. Weer andere willen alleen praktische ondersteuning of financiële genoegdoening.

Deze Slachtofferwijzer helpt bij het zoeken naar antwoorden op deze hulpvragen en verwijst door naar bijvoorbeeld maatschappelijk werk, psycholoog of advocaat. Ook andere betrokkenen kunnen er terecht zoals partners, familieleden of hulpverleners. Kortom, de site geeft op een gemakkelijke en overzichtelijke manier alle informatie over mogelijke hulp aan gedupeerden en andere belangstellenden.

De Slachtofferwijzer past in de lijn die de overheid de laatste jaren volgt: slachtoffers beter informeren over het strafproces in hun zaak. Ik noem drie voorbeelden.

- Als eerste de Wet Versterking Positie Slachtoffers in het strafproces die 1 januari vorig jaar in werking is getreden. Die wet benoemt alle rechten en mogelijkheden van het slachtoffer gedurende de gehele strafrechtelijke procedure; dus vanaf het moment van de aangifte tot en met de invrijheidstelling van een veroordeelde. Daaronder valt - naast andere privileges - ook het recht op informatie over het verloop van de zaak.

- Verder is er het Informatiepunt Detentieverloop bij het Openbaar Ministerie, dat inlichtingen geeft aan slachtoffers en nabestaanden van zogeheten spreekrechtwaardige delicten over het detentieverloop van veroordeelden in gevangenissen, jeugdinrichtingen en tbs-klinieken. We willen daarmee voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden zich onverwacht geconfronteerd zien met de dader.

- Als derde noem ik de slachtofferloketten waar het slachtoffer terecht kan voor informatie, advies en ondersteuning tijdens de strafprocedure. Denk daarbij aan de mogelijkheden voor spreekrecht en het verhalen van schade. Politie, Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland werken in dit loket samen.

U ziet, de overheid bekommert zich - meer dan vroeger - om slachtoffers en wil hen duidelijk maken dat ze er niet alleen voor staan. Het Fonds is met de Slachtofferwijzer daarin een bondgenoot. Samen zorgen we er nu voor dat het slachtoffer die informatie kan krijgen die hem of haar helpt het aangedane leed te boven te komen.