Kindertelefoon in ontwikkelingslanden

Vandaag op de internationale Dag voor de Kindertelefoon vraagt staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken aandacht voor het lot van de meisjes in ontwikkelingslanden. Hulpvragen die de kindertelefoons in landen als Jemen, Kenia en Pakistan ontvangen tonen aan dat meisjes nog steeds vaak het slachtoffer zijn van seksueel misbruik, commerciële uitbuiting en mensenhandel. Dat blijkt uit het briefing paper ‘Listening to Girls’ van Child Helpline International (CHI).

De kindertelefoons worden wereldwijd elk jaar door miljoenen kinderen gebeld. De medewerkers en vrijwilligers luisteren, bieden hulp en verwijzen naar de juiste instanties. Indien nodig, doen kindertelefoons meer; in veel landen zorgen zij ook voor onderwijs, onderdak, juridisch advies of directe interventies.

Opkomen voor de seksuele gezondheid en rechten van deze meisjes is een van de vier speerpunten van de Nederlandse inzet in ontwikkelingslanden. De Nederlandse overheid steunt Child Helpline International en geeft directe steun aan kindertelefoons in verschillende landen via de Nederlandse ambassades.