Canada en Nederland intensiveren samenwerking

Canada en Nederland gaan nauwer samenwerken op diverse onderwerpen, zowel politiek als economisch. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Baird en Rosenthal, hebben dat afgesproken in Ottawa.

Nederland zal Canada steunen bij de afronding van het CETA vrijhandelsverdrag met de EU. Nederland is de grootste exportmarkt in de EU voor Canada na Groot-Brittannië. En Nederland is de grootste investeerder in Canada na de VS.

Canada en Nederland intensiveren ook de politieke samenwerking, bijvoorbeeld ten aanzien van Midden-Oosten, Iran en bij het opkomen voor vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Beide landen organiseren een bijeenkomst over godsdienstvrijheid tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september in New York.

Canada sluit zich aan bij de door Nederland geleide taakgroep van landen die Tunesië helpen bij de overgang naar een democratisch bestel in de Community of Democracies.

Daarnaast gaat Canada deelnemen aan het Digital Defenders Partnerschap dat in het leven is geroepen door Hillary Clinton en minister Rosenthal. Canada deed al mee in de Freedom Online Coalitie die december 2011 is opgericht op initiatief van Rosenthal.

Canada gaat ook samenwerken met Nederland bij de voorbereidingen van de Nuclear Security Summit die Nederland in 2014 organiseert. Op deze top maken tientallen regeringsleiders en ministers nieuwe afspraken over de bestrijding van nucleair terrorisme en de smokkel van radioactief materiaal.

Minister Rosenthal hield een speech aan de University of Ottawa over de gedeelde waarden van Nederland en Canada: vrijheid, internationale veiligheid en vrijhandel.

Rosenthal had ook ontmoetingen met de Canadese minister van Handel Ed Fast, Canadese parlementariërs en financieel economische experts.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Canada en Nederland, Baird en Rosenthal, bij kranslegging in Ottawa