Veiligheid belangrijk voor economie in ontwikkelingslanden

Bedrijven gaan pas investeren in ontwikkelingslanden als er sprake is van rechtszekerheid door goede wetten en regels die ook worden gehandhaafd. Mede daarom is veiligheid en rechtsorde een van de vier speerpunten van de Nederlandse inzet in ontwikkelingslanden. Dat staat in de brief die staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken mede namens minister Uri Rosenthal  aan de Tweede Kamer stuurt.

Veiligheid en rechtsorde blijken noodzakelijke voorwaarden voor duurzame ontwikkeling en zelfredzaamheid in instabiele en onveilige landen. In deze landen wordt geen enkele van de Millenniumdoelen gehaald.

Volgens het kabinet is inzetten op veiligheid en rechtsorde bovendien een slimme investering. ‘We zien dat conflicten in ontwikkelingslanden ons keer op keer raken via bedreigingen als terrorisme, piraterij, wapen-, drugs- en vrouwenhandel en illegale immigratie. Steeds weer maken wij torenhoge kosten om die symptomen te bestrijden. Met conflictpreventie investeren we kosteneffectief in het wegnemen van de onderliggende oorzaken van conflict’, aldus Knapen.

De complexe problematiek in conflictsituaties vraagt om een gelijktijdige aanpak van veiligheid, rechtsorde en sociaaleconomische ontwikkeling. Vrouwen spelen hierbij een belangrijke rol; niet door hen te behandelen als slachtoffer, maar door te stimuleren dat vrouwen participeren in politiek, economie en maatschappij.

Nederland krijgt voor zijn inzet op het terrein van rechtsorde en stabiliteit internationaal brede erkenning. Bovendien geeft de aanwezigheid binnen onze landsgrenzen van de internationale hoven en een groot aantal (kennis)instellingen voor rechtsstaatontwikkeling Nederland een bijzondere meerwaarde.