Goed bestuur en economie belangrijk voor Afghanistan

Naast veiligheid in Afghanistan, zijn goed bestuur en economische groei net zo belangrijk. Nederland heeft dat benadrukt bij de NAVO-top in Chicago, zei minister president Rutte tegenover journalisten.

De NAVO-bondgenoten bespraken vandaag het strategische plan voor Afghanistan van 2015 tot en met 2017. Afghanistan is dan zelf verantwoordelijk voor de veiligheid; de internationale gemeenschap levert daarbij financiële steun. Nederland draagt 30 miljoen euro per jaar bij; 25 miljoen voor politie en 5 miljoen voor militairen.

Minister Rosenthal: 'Goed bestuur, eerlijke rechtsspraak, de rechtsstaat. Dat is net zo belangrijk. De overheid moet zorgen dat het land goed draait. Goed bestuur geeft vertrouwen, een basisvoorwaarde voor economische groei.'

Minister president Rutte noemde het voorbeeld de papaverteelt. Die verdwijnt pas als Afghaanse boeren vertrouwen hebben in het bestuur en durven over te stappen op een andere teelt.

Ondanks tegenslagen zien de bewindspersonen vooruitgang in Afghanistan. Sinds 2002 zijn gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur stap voor stap verbeterd. Er gaan nu 8 miljoen kinderen naar school, waarvan 3 miljoen meisjes.

NAVO-top in Chicago.

Officiële foto van alle deelnemers aan de Afghanistan bijeenkomst van maandag.