Irakese minister van Migratie komt naar Nederland

De Irakese minister Dindar Najman Shafiq Duski (Migratie) komt half juni naar Nederland. Dat is het resultaat van het contact dat minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) op vrijdag 18 mei met hem heeft gezocht. Tijdens het bezoek zullen de ministers spreken over de terugkeer van uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers naar Irak. Dat is een problematiek waarvoor zij zich beiden verantwoordelijk voelen.

In het gesprek van afgelopen vrijdag hebben de ministers hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de terugkeer van Irakezen benadrukt. Minister Shafiq Duski waardeert wat Nederland de afgelopen jaren voor Irak en de Irakese bevolking heeft gedaan en nog steeds doet. Hij merkte op dat Nederland niet het enige land is vanwaar Irakezen terugkeren en dat terugkeer kan leiden tot problemen op het gebied van werkgelegenheid, maar ook op psychisch en sociaal terrein. Om die reden is zorgvuldigheid geboden.

Ook is de situatie rond het tentenkamp van (met name) Irakezen in Ter Apel besproken. Minister Leers zorgt voor onderdak voor de bewoners van het tentenkamp tot de komst van zijn Irakese ambtgenoot met wie hij zal bezien hoe Nederland en Irak de terugkeer van Irakezen gezamenlijk kunnen ondersteunen, vooral de zelfstandige terugkeer. Nu minister Duski naar Nederland komt, is volgens minister Leers het tentenkamp in Ter Apel helemaal onnodig geworden.