Meer bevoegdheden minister bij zelfstandige bestuursorganen IenM

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) krijgt meer te zeggen over de zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) die onder haar ministerie vallen. Het gaat onder meer om de bevoegdheid tot benoeming en ontslag van bestuur en goedkeuring van begroting, tarieven en jaarrekening zodat de minister haar systeemverantwoordelijkheid voor de taakuitvoering van zbo’s beter waar kan maken.  Een wetsvoorstel dat de zbo’s onder de Kaderwet zbo’s brengt, maakt dit mogelijk. De minister heeft, mede namens minister Spies (BZK), het wetsvoorstel toegezonden aan de Tweede Kamer.

Met de Aanpassingswet worden de Dienst Wegverkeer (RDW), de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), de Stichting Airport Coordination Netherlands (SACN), de Dienst voor het kadaster en de openbare registers (Kadaster), de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoerorganisatie (NIWO), de Stichting VAM – Innovam Branche Kwalificatie Instituut (IBKI) en de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX), onder de Kaderwet zbo’s gebracht. Verder wordt het CBR omgevormd van privaatrechtelijk zbo naar publiekrechtelijk zbo. Daarnaast wordt met wetsvoorstel een aantal zbo’s opgeheven. De beoogde inwerkingtredingdatum van het wetsvoorstel is 1 januari 2013.

Veel uitvoeringstaken van de rijksoverheid worden uitgevoerd door zbo’s. Zbo’s zijn organisaties die binnen een wettelijk kader zelfstandig overheidstaken uitvoeren en geen onderdeel uitmaken van een ministerie. Sinds 1 februari 2007 zijn de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van ministers bij zbo’s uitgebreid door de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen. In de Kaderwet is een aantal instrumenten opgenomen waarmee de minister invulling kan geven aan zijn verantwoordelijkheid en sturing kan geven aan de taakuitvoering door een zbo. Nieuwe zbo’s vallen automatisch onder de Kaderwet. Zbo’s van voor 1 februari 2007 moeten via een aanpassingswet onder de Kaderwet gebracht worden.