Poolse oranjeweek met minister Schultz van Haegen

De afgelopen dagen bracht Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) een werkbezoek aan Polen. Tijdens haar bezoek aan Warschau werd zij vergezeld door een delegatie van ruim 30 Nederlandse bedrijven. Het doel van de bezoek is om de samenwerking tussen Nederland en Polen verder te versterken op het gebied van infrastructuur, bouw, spoorvervoer en waterveiligheid. Het bezoek vond plaats tijdens de Poolse oranjeweek, een themaweek waarin de diplomatieke banden tussen Nederland en Polen worden aangehaald.

Schultz van Haegen is positief over de missie: “Nederland behoort tot de top 10 van investeerders in Polen. Maar liefst 1500 Nederlandse bedrijven zijn er inmiddels actief. Polen is een van de Europese landen dat het minst last heeft van de economische crises. In 2009 krompen de economieën in de eurozone, maar in Polen groeide de economie. Dit biedt enorme kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Kansen die een aantal bedrijven al met beide handen heeft gegrepen. Zo hebben onze bedrijven meegebouwd aan de stadions waar de voetbalwedstrijden tijdens het EK2012 worden gespeeld.”

Met de Poolse bewindspersonen van Regionale Ontwikkeling sprak minister Schultz van Haegen over watermanagement en stedelijke ontwikkeling, investeringen in infrastructuur en de inzet van Europese fondsen. Nederland en Polen hebben afgesproken meer samen op te trekken op het gebied van Publiek Private Samenwerking, water en afvalbeheer. De minister heeft aandacht gevraagd voor het aanbestedingsbeleid, waar Nederlandse bedrijven op de Poolse markt mee geconfronteerd worden. Schultz heeft met minister Nowak van Transport, Bouw en Maritieme Economie afgesproken om het goederenvervoer per spoor tussen Nederland en Polen verder te ontwikkelen. Ook spraken zij over de inzet van Intelligente Transportsystemen om de veiligheid van vervoer over de weg te vergroten.

Samen met staatssecretaris Massel van Transport, Bouw en Maritieme Economie opende Schultz een conferentie over spoorverbindingen. Vrijdag vertrekt de eerste goederentrein uit Rotterdam over de nieuwe spoorverbinding met Polen. Tussen Rotterdam en Poznan rijden straks drie keer per week goederentreinen met ieder 20 wagons. Schultz: “Deze nieuwe spoorverbinding is goed nieuws voor de weggebruiker én het milieu. Het scheelt vrachtauto’s op de weg, waardoor er minder files ontstaan. Daarnaast bespaart de rit per trein 80 procent CO2-uitstoot.”

De Nederlandse kennis over waterveiligheid was onderwerp van gesprek met de Poolse minister van Milieu, Korolec. Door de economische ontwikkeling, waardoor steeds meer mensen en bedrijven zich in de overstromingsgevoelige gebieden vestigen, richten overstromingen in Polen steeds meer schade aan. Nederland heeft Polen tijdens de overstromingen in 2010 noodpompen gestuurd, om het overtollige water weg te malen. Schultz bracht de Nederlandse aanpak ‘Ruimte voor de Rivier’ onder de aandacht. Rivierverruiming kan ondermeer worden ingezet in de Zulawy Delta, in de buurt van Gdansk. Door de rivier meer ruimte te geven, vermindert de kans op een overstroming.