Taboes rond seksualiteit rem op ontwikkeling Bangladesh

Op de tweede dag van zijn bezoek aan Bangladesh had staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken vandaag vooral aandacht voor de taboes rond seksualiteit die een rem zetten op de ontwikkeling van het land.

De staatssecretaris sprak onder meer met jongeren en hun onderwijzers over seksuele voorlichting. Ook bezocht hij een sloppenwijk. Met Nederlandse steun werken Bengaalse organisaties daar aan het verbeteren van toegang voor vrouwen tot voorbehoedsmiddelen en medicijnen, gezondheidszorg rond zwangerschap en bevalling, en juridische hulp.

Knapen sprak ook met een groep vrouwen en mannen die in de sloppenwijk wonen over kindhuwelijken, bruidsschat en geweld waar vrouwen dagelijks mee te maken hebben. 'Ik was onder de indruk van de moed van de vrouwen om mij open over hun problemen te vertellen. Met Nederlandse steun willen we het leven van deze vrouwen en hun kinderen verbeteren', aldus de staatssecretaris.

Bangladesh is een van de dichtst bevolkte landen ter wereld. Op een gebied vier keer zo groot als Nederland wonen 160 miljoen mensen. Naar verwachting loopt dit aantal op tot ruim 220 miljoen voor het jaar 2050. Door de hoge mate van verstedelijking zullen de sloppenwijken alleen maar groter worden. 'Daarom is het belangrijk dat we nu goed leren hoe we de problemen op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid het beste kunnen aanpakken,' aldus Knapen.

Het versterken van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten draagt niet alleen bij aan het verhogen van menselijke waardigheid maar is essentieel ook voor de economische ontwikkeling van het land. De directe steun aan Bangladesh bedraagt voor 2012 totaal ongeveer 3 miljoen euro.