Tussenhandelaren dual-use goederen riskeren boete bij niet melden

Tussenhandelaren in dual-use goederen moeten voor 30 juni 2012 een volledig meldingsformulier indienen bij de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer. Ondernemers die dit niet doen zijn in overtreding en riskeren een boete. Nederland past net als veel andere landen met hoogwaardige industriële activiteiten exportcontrole toe op strategische goederen. Voor zowel de uitvoer van militaire goederen als de uitvoer van goederen voor tweeërlei gebruik (dual-use) is daarom meestal een vergunning nodig. Dit jaar zijn de regels gewijzigd.

Nieuwe Wet strategische diensten

Sinds begin 2012 is de nieuwe Wet strategische diensten van kracht. Die stelt regels over dienstverlening bij strategische goederen, namelijk tussenhandeldiensten, technische bijstand en niet-fysieke overdracht van programmatuur en technologie.

Meldingsplicht

Tussenhandeldiensten worden verleend als ondernemers bemiddelen of onderhandelen voor andere partijen met de bedoeling dat die partijen een overeenkomst bereiken over de koop, verkoop of levering van goederen voor tweeërlei gebruik (ook dual-use goederen genoemd). Het verlenen van dat soort tussenhandeldiensten is in principe toegestaan. Maar bedrijven hebben wel een meldingsplicht: ze moeten de overheid mededelen dat die diensten worden verleend. Voor tussenhandeldiensten die betrekking hebben op militaire goederen geldt altijd een vergunningplicht.

Meldingsformulier

Meer informatie over de Wet strategische diensten staat op de dossierpagina Exportcontrole strategische goederen. Het meldingsformulier staat op de website van de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer.