Extra geld voor noodhulp in Sahel

Nederland trekt bijna een miljoen euro extra uit voor noodhulp in de door een hongersnood bedreigde Sahel. Het geld zal door het Rode Kruis worden gebruikt voor voedselhulp aan de door droogte getroffen bewoners van Burkina Faso en Tsjaad. Dat heeft staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken vandaag bekend gemaakt.

‘Op dit moment is daar sprake van een meningitis epidemie. Door ondervoeding zijn mensen kwetsbaarder voor deze dodelijke ziekte’, zei de staatssecretaris. Het bedrag komt bovenop de 4 miljoen euro die Nederland begin maart al beschikbaar stelde voor voedselhulp door UNICEF in Niger en het VN-Voedselprogramma WFP in Tsjaad.

Ernstige hongersnood

Deze Sahellanden worden momenteel getroffen door een droogte die nu al leidt tot ernstige ondervoeding en sterfte. Internationale organisaties waarschuwen voor een ernstige hongersnood en grootschalige humanitaire crisis. Dit komt na de droogte van 2009/2010 waarvan men in het gebied de gevolgen nog niet te boven is.

Behalve bovengenoemde bedragen stelt Nederland dit jaar in totaal 139 miljoen euro beschikbaar aan het Centrale VN-Noodhulpfonds CERF, UNICEF, WFP en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat geld kunnen zij ook inzetten voor de noden in de Sahel.

Structurele oplossingen

Daarnaast zet de Nederlandse regering in op meer structurele oplossingen in de regio. Dat gebeurt onder andere via programma’s voor voedselzekerheid en waterbeheer in Mali en het EU programma Strategy for the Sahel dat zich richt op duurzame ontwikkeling in de regio.

Andere donoren, zoals Duitsland (tot nu toe 12,2 miljoen euro), Zweden (tot nu toe 8 miljoen euro) en Finland (tot nu toe 5,3 miljoen euro) hebben ook noodhulp voor de Sahel gegeven.