Minister-president Rutte: ‘Groei en gezonde overheidsfinanciën versterken elkaar’

Vanavond sprak minister-president Rutte in Brussel met de andere Europese regeringsleiders over het creëren van nieuwe groei. 

Rutte benadrukte in zijn persconferentie na afloop van de top dat groei en goed financieel beleid geen tegenstellingen zijn maar hand in hand gaan. 'Gezonde overheidsfinanciën vormen de basis voor een gezonde economie en voor gezonde en echte economische groei. Een sterk land bouw je niet op de pof.', aldus de minister-president. 'Andersom is groei belangrijk voor gezonde overheidsfinanciën in de toekomst en voor behoud van belangrijke voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs.'

Groeimotor

Rutte zegt dat de Europese Unie al over een 'groeimotor' beschikt, namelijk de interne markt. Nederland heeft de afgelopen periode voorstellen gedaan om de interne markt verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door volledige implementatie van de dienstenrichtlijn, vervolmaking van de digitale interne markt en invoering van één gemeenschappelijk octrooi. De minister-president pleit ook voor het bevorderen van handel en het terugdringen van regeldruk.

Overeenstemming

Volgens Rutte tekent zich in de Europese Unie over een aantal zaken al overeenstemming af. Het gaat dan onder meer om het voltooien van de interne markt, het bestrijden van jeugdwerkloosheid, het versterken van de positie van het midden- en kleinbedrijf en het creëren van ruimte voor innovatie.

Eurobonds

Minister-president Rutte spreekt zich uit tegen de invoering van zogenoemde eurobonds, gezamenlijke Europese obligaties. Volgens Rutte leiden eurobonds tot uitstel van noodzakelijke hervormingen in verschillende landen. Bovendien zijn de renteverschillen tussen de EU-landen nu veel te groot voor de invoering van eurobonds,en zouden gezamenlijke obligaties voor Nederland leiden tot oplopende rentelasten.

De bijeenkomst van vanavond dient als voorbereiding voor de Europese Raad van 28 juni 2012. Dan zullen besluiten worden genomen.