Minister Leers brengt werkbezoek aan Kenia

Minister Leers van Immigratie, Integratie en Asiel brengt van 27 tot en met 30 mei een werkbezoek aan Kenia. Hij bezoekt het vluchtelingenkamp Kakuma en stelt zich op de hoogte van de hervestigingspraktijk voor uitgenodigde vluchtelingen.

Daarnaast spreekt hij met de UNHCR over het door Nederland gesteunde project om de vluchtelingenbescherming in de regio te versterken. Ook komt het nareizen van familieleden van asielzoekers aan de orde.

Sinds de jaren ’70 nodigt Nederland jaarlijks 500 vluchtelingen uit die in verschillende gebieden in de wereld in uitzichtloze situaties zitten, bescherming nodig hebben of in acuut gevaar verkeren. Vorig jaar is dat beleid opnieuw voor een periode van vier jaar verlengd (2012-2015). Tijdens het bezoek van minister Leers vindt in Kakuma en Nairobi een hervestigingsmissie plaats.

Nadrukkelijker dan voorheen wordt het integratieperspectief van een vluchteling of een gezin meegewogen in de gesprekken die IND en COA voert met de kandidaten, die door de UNHCR zijn voorgedragen. Minister Leers heeft de Tweede Kamer eerder aangegeven haar daarover nader te berichten.