Nederland en India vinden elkaar in de landbouw

Nederland en India hebben elkaar veel te bieden op het gebied van landbouw. Dit bevestigden staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Indiase minister Pawar van Landbouw en Voedselverwerkende Industrie tijdens hun ontmoeting op 24 mei.

De twee bewindspersonen hebben gesproken over intensivering van de bilaterale samenwerking en het vergroten van investeringen van zowel Nederlandse bedrijven in India als Indiase bedrijven in Nederland in de agrosector. India en Nederland hebben de ambitie om de gezamenlijke handel in agroproducten te verdrievoudigen naar 1 miljard euro in de komende vijf tot tien jaar. Verder hebben Bleker en Pawar gesproken over samenwerking op het gebied van voedselzekerheid, innovatie in de zaaigoedsector, dierlijke productie, optimaliseren van de voedselverwerking, terugdringen van verliezen, versterking van de voedselketen, en het wegnemen van markttoegangbarrières.

Werk- en actieplannen

Tijdens de ontmoeting zijn een Werkplan voor Samenwerking op het gebied van Landbouwonderzoek en – Onderwijs en een gezamenlijk Indiaas-Nederlands Actieplan voor de Landbouw getekend. In deze werkplannen spreken India en Nederland af om de Nederlandse agrokennis, en -technologie, onderzoek en opleidingskennis in te zetten voor de Indiase voedselproductie en voedselverwerking. Daarnaast zullen in publiek-private samenwerking gezamenlijke Indo-Dutch projecten worden opgezet.

India is een van de grootste producenten van landbouwproducten ter wereld, maar 30 tot 60% van de landbouwproducten gaat verloren in de keten. Producten blijven op het land staan omdat prijzen te laag zijn, de tussenpersonen en de markten hebben geen goede opslagcapaciteit, moderne verwerking van landbouwproducten is nog zeer beperkt beschikbaar en georganiseerde detailhandel is nog niet grootschalig actief in India. De overheid heeft stimuleringsprogramma’s opgezet om de voedselketen beter te organiseren. Nederland kan hier een rol van betekenis spelen met zijn sterke landbouwsector, optimale voedselketen en publiekprivate samenwerking in de topsectoren agro&food en tuinbouw en uitgangsmaterialen.

Groei handel en investeringen

Het totale handelsvolume tussen Nederland en India is gestegen van 1,4 miljard euro in 2001 tot 5,3 miljard euro in 2011, waarbij de Nederlandse export naar India in dezelfde periode steeg van 537 miljoen euro tot 1,86 miljard euro. Het aandeel van de landbouw hierbij is nog beperkt (voor 2011 ca. 350 miljoen euro import en 50 miljoen export).

Nederland is de op vijf na grootste investeerder in India. Grote bedrijven zoals Shell, Philips en Unilever zijn al tientallen jaren actief in India. In de bilaterale betrekkingen speelt offshoring en outsourcing nog altijd een belangrijke rol, maar steeds vaker kijken Nederlandse bedrijven ook naar India voor research & development-activiteiten.

Sinds 2006 wordt Nederland een steeds belangrijkere ontvanger van Indiase investeringen. Op dit moment zijn meer dan 130 Indiase bedrijven (met meer dan 160 vestigingen) aanwezig in Nederland, waaronder alle grote IT-bedrijven.

De Indiase minister Pawar brengt tijdens zijn verblijf in Nederland ook een bezoek aan Wageningen UR en de Floriade. Staatssecretaris Bleker bracht in november 2011 een bezoek aan India. Tijdens dit bezoek is het Netherlands Agro & Food Technology Center in New Delhi geopend.