Vredesproces Ivoorkust op goede weg

Nederland moedigt Ivoorkust door te gaan op de ingeslagen weg van het vredesproces in het land. Dit zei minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) tegen de Ivoriaanse minister voor Mensenrechten Gnenema Coulibaly.

‘Ivoorkust heeft de aandacht voor mensenrechten goed opgepakt. Het is niet gemakkelijk, maar de stappen die het land nu zet zijn van groot belang voor een vreedzame toekomst’, aldus Rosenthal.

Ivoorkust wil een klimaat van vrede en respect voor de rechten van de mens vestigen. Verdachten van schendingen van mensenrechten tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar worden vervolgd. De waarheids- en verzoeningscommissie in het land wil straffeloosheid helpen bestrijden. Hieraan kan ook het Internationale Strafhof bijdragen met de vervolging van oud-president Gbagbo.

Ook onderwijs en training zijn van belang. Om jongeren en militairen respect voor de rechten van de mens bij te brengen wil Ivoorkust investeren in mensenrechtenonderwijs op middelbare scholen, specifieke trainingen verzorgen in het leger, en meer jongeren in het buitenland opleidingen laten volgen.