Rosenthal: Kansen voor bedrijfsleven in Brazilië

Sao Paulo - Tijdens de eerste dag van zijn reis aan Brazilië had minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) een ontmoeting met vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven. 'Nederland is voor Brazilië een economische partner van formaat', aldus Rosenthal. Brazilië is voor ons veruit de belangrijkste handelspartner in deze regio en er is duidelijke behoefte aan Nederlandse expertise. Dit kreeg ik ook van de Nederlandse zakenmensen hier in Brazilië te horen'.

Volgens de Nederlanders in Brazilië liggen er nog veel kansen voor het Nederlandse zakenleven in dit deel van de wereld. 'Juist nu is het tijd om meer initiatief te tonen', aldus Rosenthal. 'Dat is een krachtig signaal dat ik hier ontvang. De Nederlandse expertise biedt oplossingen voor de uitdagingen en problemen waar Brazilië vandaag de dag tegenaan loopt. Water en klimaat, logistiek, infrastructuur, bio-based industrie, landbouw en agro-food zijn een paar voorbeelden waar kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ook het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 in Brazilië bieden interessante mogelijkheden'.

Nederland is met een bedrag van bijna 8,2 miljard euro een van de grootste investeerders in Brazilië. De Nederlandse bedrijven investeren vooral in de mijnbouw-, aardolie- en gassector, transport, chemie voedings- en genotmiddelenindustrie, detailhandel en financiële dienstverlening. Er zijn naar schatting 250 Nederlandse bedrijven actief in Brazilië.

Voor Brazilië is Nederland de vierde export-bestemming wereldwijd. In 2010 werd voor 6,2 miljard euro aan goederen en diensten uit Brazilië ingevoerd. Export vanuit Nederland was in 2010 tot 4 miljard (goederen en diensten) gestegen.