2500 Braziliaanse studenten naar Nederland

Brasilia - Nederland maakt op hogescholen en universiteiten 2500 plekken beschikbaar voor Braziliaanse studenten. Dit heeft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) na een overleg met de Braziliaanse minister Raupp van Wetenschap, Technologie & Innovatie bekend gemaakt.

'Naast extra inkomsten voor de Nederlandse kennisinstituten geeft dit initiatief een belangrijke impuls aan wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en Brazilië', aldus Rosenthal. 'Hier kan bovendien het Nederlands bedrijfsleven in Brazilië enorm van profiteren. Tijdens mijn gesprekken met Nederlandse zakenmensen blijkt dat er een tekort aan gekwalificeerd personeel bestaat'.

Brazilië streeft naar een groter aantal hoger opgeleiden op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. De Braziliaanse president Roussef heeft hiervoor een beurzenprogramma in het leven geroepen dat studenten en onderzoekers in staat stelt in het buitenland te studeren of onderzoek te doen. Aangetrokken door de hoge onderwijskwaliteit in Nederland heeft Brazilië ook ons land hiervoor benaderd. Rosenthal: 'Ik voel me vereerd met het verzoek om Braziliaanse studenten te mogen opleiden. Bovendien zijn de opleidingen een uitstekende investering in de relatie tussen Nederland en Brazilië. Wellicht dat straks de toekomstige leiders van Brazilië in Nederland hebben gestudeerd.'

Voor Nederland is het streven om ongeveer 2100 Braziliaanse studenten en 400 afgestudeerde talentvolle onderzoekers op Nederlandse hoge scholen en universiteiten te verwelkomen.

In Nederland wordt op dit moment het onderwijsproject door Nuffic en NWO verder uitgewerkt. Universiteiten als de WUR in Wageningen en TU Delft hebben inmiddels intensieve contacten met Braziliaanse onderwijsinstellingen.

Minister Rosenthal en de Braziliaanse minister Raupp van Wetenschap, Technologie & Innovatie