Rosenthal: Nederlandse expertise ondersteunt Chili

Tijdens de reis van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) naar Chili vond de inauguratie plaats van ICEFood, een samenwerkingsproject tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. 

Het project ICEFood moet als 'Center of Excellence' bereiken dat met expertise vanuit de universiteit Wageningen de Chileense export zich kan diversifiëren. Chili kan daardoor betere kwaliteit landbouwproducten ontwikkelen die beter geschikt zijn voor de export.

'De Europese markt verwacht producten die continue van goede kwaliteit zijn en die via een efficiënte logistieke keten worden afgehandeld', aldus Rosenthal. 'Chili exporteert op dit moment vooral bulkproducten en heeft weinig expertise om ook verfijnde landbouwproducten in de markt te zetten. Nederland heeft die kennis en ervaring in huis en kan Chili hierbij ondersteunen. Nederland kan vervolgens als gateway van Europa voor de doorvoer van deze producten zorgen. Een duidelijke win-win situatie'.

De 'Center of Excellence' kwam ook ter sprake tijdens het gesprek tussen Rosenthal en de Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Alfredo Moreno. 'Mijn ambtgenoot is enthousiast over de gestarte samenwerking. Chili wil bij de wereldtop van exporteurs horen en heeft het potentieel om dat te doen. Een goede kans voor Nederland om technologie, kennis en innovatie naar Chili te exporteren en daarin met Chili samen te werken', aldus Rosenthal.

Minister Rosenthal en zijn Chileense collega Moreno