€2 miljoen extra noodhulp voor Zuid-Sudan

Nederland draagt € 2 miljoen extra bij aan noodhulp voor Zuid-Sudan. Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken heeft daartoe besloten vanwege de sterk verslechterde humanitaire situatie daar.

Door slechte oogsten, prijsstijgingen, groeiende aantallen ontheemden, vluchtelingen en Zuid-Sudanezen die terugkeren uit Sudan, is de voedselsituatie de laatste tijd sterk achteruit gegaan. Het aantal mensen dat afhankelijk is van voedselhulp is verdubbeld: 2,4 miljoen mensen in mei 2012, ten opzichte van 1,2 miljoen mensen in 2011. Verwacht wordt dat het aantal mensen dat hulp nodig heeft zal stijgen naar 4,7 miljoen. Volgens de Verenigde Naties is onmiddellijk 170 miljoen dollar nodig om hongersnood in Zuid-Sudan te voorkomen.

De Nederlandse bijdrage zal ten goede komen aan het gemeenschappelijke VN fonds voor humanitaire hulp. Vanuit dit fonds kunnen zowel VN-organisaties als niet-gouvernementele organisaties geld krijgen voor humanitaire hulpactiviteiten. Bijdragen via het fonds bevordert de coördinatie van de humanitaire hulp, zodat de hulp die geboden wordt zo goed mogelijk terecht komt. Nederland heeft eerder dit jaar al € 4 miljoen aan dit fonds bijgedragen. Met de extra bijdrage komt de totale Nederlandse bijdrage aan de noodsituatie in Zuid-Sudan, inclusief bijdragen aan Rode Kruis en niet-gouvernementele organisaties op € 6,8 miljoen. Overigens is staatssecretaris Knapen op 7 juni in Zuid-Sudan.