Aanmelding predicaat ‘Excellente School’ van start

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs die zich onderscheiden door uitstekend onderwijs mogen meer erkenning krijgen. Door hun bijzondere prestaties hebben deze scholen een belangrijke voorbeeldfunctie voor andere scholen. Deze scholen krijgen daarom vanaf vandaag de kans het predicaat ‘Excellente School’ te verwerven.

Voor en door het onderwijs

De jury, bestaande uit professionals en experts uit de onderwijspraktijk, sprak afgelopen maanden met het onderwijsveld om samen de criteria voor het predicaat ‘Excellente School’ te formuleren. Scholen kunnen zich tot en met 20 juli aanmelden. Na een zorgvuldig selectieproces met presentaties van de scholen en bezoeken van de jury aan de scholen, draagt de jury eind dit jaar de scholen die in aanmerking komen voor het predicaat ‘Excellente School 2012’ voor aan de minister van Onderwijs. De jury kijkt bij de selectie niet alleen naar onderwijsopbrengsten, maar ook naar de wijze waarop een school zich onderscheidt op een bijzonder onderwijsgebied. 

Scholen en leraren die leerlingen weten uit te dagen en zo het beste uit hun leerlingen weten te halen, moeten daar volgens minister Marja van Bijsterveldt meer erkenning voor krijgen. Met het ‘Excellente School’ predicaat kunnen scholen zich onderscheiden van andere scholen. Door scholen die bijzondere prestaties leveren extra te belichten en deze scholen een voorbeeldfunctie te geven binnen de sector, wordt een bijdrage geleverd aan verbetering van de onderwijskwaliteit. De jury - onder voorzitterschap van, oud-voorzitter van de Onderwijsraad, prof. dr. Fons van Wieringen - heeft in de afgelopen maanden scholen gevraagd mee te denken over de beoordelingscriteria voor excellente scholen. Bij de selectie staat de kwaliteit van onderwijs voorop en wordt rekening gehouden met de situatie en populatie van een school.

De selectie gebeurt op basis van een vijftal criteria: onderwijsresultaten, heldere visie op onderwijs, zelflerend vermogen van de school, de omstandigheden waaronder een school werkt en de wijze waarop een school zich onderscheidt op een specifiek onderwijsgebied, zoals de aandacht voor excellente en hoogbegaafde leerlingen, de inpassing van leerlingen die extra ondersteuning in de klas nodig hebben en de vormende taak van een school.

Selectieproces

De scholen die voldoen aan de criteria krijgen de kans om hun school en onderwijsaanpak aan de jury te presenteren. De scholen die doorgaan naar de volgende ronde krijgen vervolgens een bezoek van de jury om hun aanpak in de praktijk te kunnen laten zien. Na de zomer maakt de jury bekend welke scholen genomineerd zijn voor het predicaat.
Dit najaar kent de minister van Onderwijs de eerste predicaten ‘Excellente School 2012’ toe. Scholen die het predicaat dit jaar niet krijgen, ontvangen tips waar mogelijke verbeterkansen liggen.

Het erkennen en waarderen van excellente scholen maakt deel uit van de actieplannen voor het basisonderwijs (Basis voor Presteren) en voortgezet onderwijs (Beter Presteren). Hiermee wordt samen met het onderwijsveld ingezet op verhoging van de prestaties van leerlingen, verbetering van de onderwijskwaliteit en vergroting van de kwaliteit van leraren en schoolleiders.

Scholen kunnen zich vanaf vandaag tot en met 20 juli aanmelden.