Brede verkenning verdeelsystematiek budget voor bijstandsuitkeringen van start (informatie voor gemeenten)

Het ministerie van SZW wil komen tot een nieuwe of verbeterde verdeelsystematiek voor het budget voor bijstandsuitkeringen met ingang van 2014. Om dit te bereiken is het ministerie een brede verkenning gestart. Het project is opgesplitst in drie fasen. Het ministerie heeft aan bureau Berenschot opdracht gegeven voor de uitvoering van de eerste fase.

Het project bestaat uit de volgende fasen:

1) De verkenningsfase (mei-juni 2012), waarin het huidige model onder de loep wordt genomen en alternatieven voor de huidige verdeelsystematiek in beeld worden gebracht. Doel van deze fase is om te komen tot inzicht in de verbetermogelijkheden van het verdeelmodel inkomensdeel en drie à vier kansrijke varianten om nader uit te werken. Om dit te bereiken worden zoveel mogelijk ideeën en suggesties opgehaald bij gemeenten, onderzoekers en belangenorganisaties.

2) De uitwerkingsfase (juli '12 - april '13), waarin de in fase 1 geïnventariseerde verbeteringen aan het huidige model en de alternatieve verdeelmogelijkheden worden uitgewerkt. Aan het eind van deze fase neemt de staatssecretaris van SZW het besluit welke verdeelsystematiek zal worden toegepast vanaf 2014.

3) Tijdens de implementatiefase (mei -sept '13) vindt de vertaling plaats van de verkozen systematiek in de regelgeving en wordt de systematiek geïmplementeerd.

De verkenningsfase is volop in uitvoering en wij nodigen alle gemeenten en andere betrokkenen van harte uit om suggesties en ideeën aan te dragen. Dit kan via de volgende weblog: www.berenschot.nl/verdeelmodel.

Deze blog is opengesteld voor de verkenningsfase )en werd op 18 juni 2012 gesloten). Door ideeën en suggesties aan te dragen, draagt u bij aan het breed in beeld brengen van mogelijke varianten.