Meer oog voor lokaal maatschappelijke rol uitgeprocedeerde vreemdeling

Minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) wil bij het toepassen van zijn discretionaire bevoegdheid meer oog hebben voor de lokaal maatschappelijke bijdrage van uitgeprocedeerde vreemdelingen. Burgemeesters kunnen hem hierover in concrete gevallen van informatie voorzien. Deze informatie kan hij dan betrekken bij zijn beslissing om een uitzondering op de regels te maken op grond van zijn discretionaire bevoegdheid. Leers wil deze bevoegdheid niet uit handen geven. 

Dat schrijft minister Leers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij reageert op het advies “Om het maatschappelijk belang” van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ). Volgens dit advies zou het maatschappelijk belang van een uitgeprocedeerde vreemdeling op zichzelf een reden kunnen zijn om een uitzondering te rechtvaardigen en zou hier een speciale commissie over moeten oordelen. Minister Leers neemt het advies in essentie over, maar stelt voor om het op een andere manier uit te voeren.

Meedoen op lokaal niveau is volgens minister Leers op zich onvoldoende reden om een uitzondering te maken. Het is slechts één van de aspecten naast andere schrijnende omstandigheden waar uitgeprocedeerde vreemdelingen in terecht kunnen komen. Om dat aspect op een eerlijke manier mee te kunnen wegen, wil hij aan burgemeesters vragen om hem te informeren over de lokaal maatschappelijke rol die uitgeprocedeerde vreemdelingen in de gemeente vervullen.

De minister wil dan mede op basis van die informatie zelf de beslissing nemen of de situatie bijzonder genoeg is om een uitzondering te maken. Volgens de vreemdelingenwet mag hij dat als minister, maar dan moet hij wel iedereen gelijk behandelen.

Dinsdagavond debatteert de kamer over de brief van Minister Leers.