Knapen roept Sudan en Zuid-Sudan op strijdbijl te begraven

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken roept Sudan en Zuid-Sudan op hun betrekkingen te normaliseren en zich te richten op staatsopbouw, economische ontwikkeling en het leveren van basisvoorzieningen aan de bevolking. De staatssecretaris bezocht aan het eind van zijn reis in Afrika Zuid-Sudan, waar hij met vicepresident Riek Machar ook over de aanpak van corruptie sprak.

Knapen bracht over dat Nederland de acties van president Salva Kiir tegen corruptie toejuicht en heeft aangedrongen op serieus onderzoek. Nederland geeft overigens geen directe ontwikkelingsfinanciering via de Zuid-Sudanese overheid.

Volgens Knapen dienen Sudan en Zuid-Sudan direct werk te maken van de Roadmap van de Afrikaanse Unie en VN Veiligheidsraadresolutie 2046; voor eind juli moet er een definitief akkoord liggen over de uitstaande zaken van het vredesakkoord. Knapen sprak tegen vicepresident Riek Machar zijn zorgen uit over de ernstige economische gevolgen van het besluit van Zuid-Sudan om de olieproductie stil te leggen, onder meer als reactie op inbeslagname van Zuid-Sudanese olie door Sudan en de hoge tarieven die Sudan vraagt voor de doorvoer van de olie. ‘De bevolking heeft te maken met stijgende voedselprijzen, brandstof wordt steeds schaarser en er zijn ernstige humanitaire problemen. Partijen moeten dringend tot een akkoord komen over gebruik van de oliepijpleiding.’

Nederland draagt in Zuid-Sudan samen met andere bilaterale donoren, de VN en de EU bij aan veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling. Aan stabiliteit wordt gewerkt door samen met de internationale gemeenschap beide partijen op te roepen zich blijvend aan een politieke oplossing te committeren.

Met ontwikkelingssamenwerking richt Nederland zich op de onderliggende oorzaken van de instabiliteit. Centraal daarbij staan water, voedselzekerheid en verbetering van veiligheid en rechtsorde. Daarbij hoort ook het aanpakken van corruptie en verantwoording over de overheidsuitgaven.

30 Nederlandse stafofficieren, politietrainers en civiele experts nemen deel aan de veiligheidsmissie UNMISS. Knapen bezocht het Nederlandse UNMISS-contingent, een opvangkamp voor terugkeerders en de politieacademie waar Nederland aan bijdraagt. ‘De mensen hier snakken naar veiligheid en een normaal leven. Gewoon kunnen werken, zorgen voor hun gezin, een leven kunnen opbouwen. De overheid en vooral politie en leger zijn helaas nog lang niet in staat daarvoor te zorgen. Dit is een cruciaal moment om te voorkomen dat de bevolking hoop verliest’, aldus Knapen.

Zuid-Sudan is een van de vijftien partnerlanden voor Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. De staatssecretaris heeft voor dit nieuwe land in 2012 47 miljoen euro ter beschikking gesteld. Daarnaast draagt Nederland met 6 miljoen bij aan noodhulp via de Verenigde Naties.