BIC-prijs voor de Belastingdienst

Gisteren heeft Roel Bekker, namens de organisatie van Bestuur is Informatie Congres, de BIC-prijs uitgereikt aan de belastingsdienst voor de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA). Van alle ingediende initiatieven was de Belastingdienst de meest innovatieve op het gebied van Openbaar Bestuur.

BIC staat voor ‘Bestuur is Informatie’. Dat is ook de titel van het congres op de Universiteit van Tilburg, dat op 7 juni 2012 is gehouden. Het congres is een samenwerkingsverband van onder meer de ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, de Vereniging voor Bestuurskunde en de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

Het BIC-congresthema van 2012 was Rijk met Wetenschap: de relatie tussen de overheid en wetenschap. Veel aandacht is er ook voor een overheidsoptreden dat gekenmerkt wordt door transparantie, openheid en betrouwbare informatie voor én van de maatschappij. Voor de BIC-prijs waren veel uiteenlopende initiatieven uit verschillende (overheid-)organisaties.

Hoogleraar (en ex-topambtenaar) Roel Bekker overhandigde de prijs aan Jan Duijghuisen van de Belastingdienst. Het juryrapport vermeldde dat ‘De Belastingdienst loopt al 15 jaar voorop in het toepassen van informatietechnologie voor het invullen van de belastingaangifte. De laatste jaren vult de belastingdienst zelfs vooraf de aangifte voor een belangrijk deel in. Vanwege, de impact in de samenleving, en de voortdurende innovatie van het product, heeft de jury gemeend dit initiatief te belonen met de BIC prijs van 2012.

Best Paper Prijs
Ook de schrijver van de beste paper werd extra in het zonnetje gezet. Klaas Mulder van Hogeschool Utrecht kreeg uit handen van Jacques Wallage de Best Paper Prijs. Volgens de jury was zijn paper de meest in het oog springend. “Kort, bondig en verrassend inzicht’ was het oordeel van de jury.
De publieksprijs ging uiteindelijk tussen twee papers, maar uiteindelijk ging Richard Lankester, consultant bij Conquaestor,  met de eer (en de prijs) strijken.