Persconferentie minister-president Rutte na ministerraad op 8 juni 2012

INLEIDEND STATEMENT:
Goedemiddag, ja, de ministerraad van vandaag, onder andere verslag gedaan van mijn bezoek gisteren aan Spanje en Portugal, ook eerder deze week gesproken met Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, het stond allemaal in het teken van de ontwikkelingen in de eurozone. Ook een opmaat naar de Europese Raad van regeringsleiders eind deze maand en het is hele nuttig om die gesprekken te hebben.

In Spanje en Portugal, kunnen we vaststellen, dat zij zich op dit moment echt volop aan het inzetten zijn om de begroting op orde te krijgen. Beide landen nemen daarbij grote stappen, in buitengewoon moeilijke omstandigheden, maar er is ook nog heel veel te doen. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën is naar mijn stellige overtuiging en gelukkig ook van mijn collega's in Spanje en Portugal, de eerste randvoorwaarde voor toekomstig economisch herstel. Het is dus goed dat ze ere hard aan werken, dat doen wij ook hier in Nederland. En tegelijkertijd moeten er natuurlijk hervormingen worden doorgevoerd, ook op het Europese niveau. Het is van belang dat die interne markt beter gaat functioneren, dat we nu eindelijk eens een keer in Europa de dienstenrichtlijn echt goed implementeren, dat we maximaal kans maken, de kansen pakken van alles wat de markt heeft met telecommunicatie, ICT, etcetera. En dat we ook een aantal van die handelsverdragen die we aan het afsluiten zijn met de rest van de wereld, ook echt succesvol afsluiten. En dat gaat op dit moment niet snel genoeg. Ik moet zeggen, dat merkte ik ook in die gesprekken, die combinatie van begrotingsdiscipline, hervormen en het bevorderen van groei, ze zijn alle drie noodzakelijk en je hebt ze in die combinatie met elkaar nodig. Dus dat is de inzet van Nederland in Europa.

Vandaag ook gesproken over de regeldruk er is gesproken over de voortgangsrapportages vermindering regeldruk, die zijn vandaag vastgesteld. Je ziet dat we forse stappen aan het zetten zijn, voor het bedrijfsleven is in 2012 sprake van een vermindering van de regeldruk voor ruim 10% ten opzichte van 2010. En we hebben allerlei maatregelen opgestart, die optellen tot de reductie van ruim 23% is 2015. Het gaat zo snel, kan ik u melden, dat VNO en MKB het niet kunnen bijbenen en hijgerig aan het zoeken zijn naar de volgende lijst wensen. Ook voor burgers en professionals is een duidelijke verbetering zichtbaar, daar ligt de kostenreductie op ruim 15%. Nu zijn die percentages natuurlijk geen doel op zichzelf. Het gaat erom dat uiteindelijk mensen en bedrijven, dat we die effecten ook echt merken, dat er meer ruimte komt, dat projecten sneller van start kunnen gaan. En daar blijven we ons, of we nu een meerderheidskabinet zijn, dat waren we geloof ik nooit, maar in de vorige situatie een meerderheid in de Kamer hadden, of we nu een minderheidskabinet zijn, daar blijven we ons voluit op inzetten.

Dan een volgend thema, het wachtgeld voor politici, dat hebben we vandaag ingesteld met een wetsvoorstel dat erin voorziet dat de wachtgeldregeling van politici en bestuurders wordt gekort. Het gaat dan om de periode waarin zij wachtgeld krijgen, die wordt gelijkgesteld aan de WW-duur. Er lag een kritisch advies van de Raad van State, over onderdelen, we zijn aan die bezwaren op punten tegemoet gekomen, we hebben wel besloten om vast te houden aan ons voornemen om ook de huidige groep politici onder dit nieuwe regime te laten vallen. Ik denk, wij denken, dat in een tijd waarin wij aan iedereen vragen om in te leveren, het logisch is dat we dat ook van onszelf vragen. En we hopen dat de Eerste en Tweede Kamer nog snel het wetsvoorstel behandelen voordat de verkiezingen plaatsvinden, zodat die versobering ingaat nog voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.