Rosenthal en Hillen positief over missie Libië

Minister Rosenthal en minister Hillen hebben dinsdag in de Kamer nogmaals het grote belang van de Nederlandse bijdrage bij de NAVO-missie in Libië benadrukt 'De missie Operatie Unified Protector heeft voortreffelijk werk verricht en was van groot belang', aldus Rosenthal. 'In zes maanden tijd is door de NAVO-missie een eind gemaakt aan grootschalig geweld tegen de bevolking en zijn mensenlevens gered'.

'Nederlandse militairen hebben een zinvolle bijdrage geleverd aan een succesvolle missie', aldus Hillen. 'Bovendien toonde de hele operatie ook aan hoe nuttig 'smart defense' is. Samenwerken met andere landen om elkaars capaciteiten optimaal te benutten maakt niet alleen het NAVO-bondgenootschap, maar ook de lidstaten sterker'.

Volgens de ministers zijn door de NAVO de doelstellingen gehaald en heeft de missie daarbij zijn uiterste best gedaan om burgerslachtoffers door eigen acties te voorkomen. 'Een enorm bloedbad is voorkomen'.

Volgens Rosenthal neemt de Libische regering zichtbare stappen richting democratische transitie. 'Met vallen en opstaan gaat Libië langzaam de goede kant op. Prioriteit hierbij ligt bij veiligheid, herstel van het centraal gezag en de herstart van de economie. De verkiezingen die deze zomer in Libië worden gehouden zijn een belangrijke mijlpaal voor de democratische ontwikkelingen daar'. Zorgen over milities en wapenbezit blijven volgens Rosenthal bestaan. 'De Libische regering ziet dit ook als een heldere prioriteit. De toekomst van Libië ligt nu in handen van de Libiërs zelf', aldus Rosenthal.