Verhagen bezoekt defensiebeurs in Parijs

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft op dinsdag 12 juni de nieuwe naam van Stork Special Products en Aarding onthuld: NOVEK. De minister deed dit tijdens een bezoek aan de defensiebeurs Eurosatory 2012 in Parijs.

De ‘International Exhibition for Land, Land-Air Defence and Homeland Security’ is samen met de defensiebeurs in Londen de grootste en meest toonaangevende beurs voor de Europese defensie-industrie en duurt nog tot en met vrijdag 15 juni 2012.

NOVEK

Verhagen maakte tijdens een bezoek aan het Nederlands paviljoen, de nieuwe naam van Aarding en Stork Special Products bekend. Beide bedrijven gaan verder onder de naam NOVEK. NOVEK heeft een sterke specialisatie op het gebied van Defensie (Landmacht en Marine) als het gaat om aandrijving, voortstuwing en klimaatsystemen.

Eurosatory

Tijdens het bezoek bracht Verhagen ook een bezoek aan het Nederlandse paviljoen op de Eurosatory beurs. De beurs trekt grote internationale bedrijven en had in 2010 54.000 bezoekers uit 31 landen. Het aantal deelnemende bedrijven groeit elk jaar. In 2010 waren dat er ruim 1300. Op de beurs worden complete voertuigen, helikopters en defensiesystemen gedemonstreerd.

Eurosatory is een platform voor kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven die sterk zijn in de productie en toelevering van componenten en onderdelen van systemen voor grotere Europese producenten. Dit jaar nemen 16 Nederlandse ondernemers deel aan de beurs. Ze zijn verenigd in het Nederlandse paviljoen.

Binnen het Europees Defensie Agentschap en binnen de Europese Unie zijn gesprekken gestart over meer Europese samenwerking op het gebied van formulering van behoefte aan en de aankoop van defensiemateriaal. De Eurosatory beurs is daarom een uitgelezen kans voor Nederlandse bedrijven om zich te profileren in deze meer open defensiemarkt.

€3 miljard omzet

De omzet van de Nederlandse defensie- en veiligheidsindustrie was in 2010 3,10 miljard euro en zorgde voor ruim 14.000 arbeidsplaatsen. Dit staat in het rapport ‘De Nederlandse Defensie- en Veiligheid gerelateerde industrie 2012’ dat minister Verhagen op 4 juni naar de Tweede Kamer stuurde.

De omvang van de export was 2,18 miljard euro. De belangrijkste landen waar de Nederlandse defensie- en veiligheidsindustrie aan levert zijn Duitsland, Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Er waren in 2010 451 bedrijven werkzaam in deze sector. Research & Development maakt een belangrijk onderdeel uit van de Nederlandse defensie- en veiligheidsindustrie: het percentage R&D uitgedrukt in het totaal aantal arbeidsplaatsen is 32%.