Internetcampagne tegen mensenhandel gelanceerd

Vandaag is in Amsterdam de internetcampagne ‘Schijn bedriegt’ gelanceerd door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. De campagne van Meld Misdaad Anoniem is gericht tegen mensenhandel en roept klanten van prostituees op om misstanden te melden.

Met een campagnefilmpje, dat op internet te zien is, worden bezoekers van prostituees bewust gemaakt van de signalen van gedwongen prostitutie. Door gevallen van mensenhandel te melden bij Meld Misdaad Anoniem, kunnen zij helpen om mensenhandel te bestrijden.

Vaak durven mensen geen aangifte van mensenhandel en gedwongen prostitutie te doen bij de politie. Klanten willen bijvoorbeeld niet dat hun prostitutiebezoek bekend wordt, en betrokkenen zijn bang voor hun eigen veiligheid. Daarom is melden via Meld Misdaad Anoniem een goed alternatief.

Hulp onmisbaar

De hulp van de klanten van prostituees is volgens minister Opstelten onmisbaar bij de bestrijding van mensenhandel. Opsporingsdiensten zijn namelijk grotendeels afhankelijk van informatie van derden, omdat mensenhandel zich afspeelt in het verborgene en omdat slachtoffers vaak zo bang zijn voor de mensenhandelaren dat zij zelf geen aangifte durven te doen bij de politie.

Minister Opstelten: “Ik ga ervan uit dat nog steeds te veel mensen de signalen van menshandel niet herkennen of niet weten waar ze hun informatie veilig kunnen melden. Daarom jagen we met deze campagne de aanpak van mensenhandel weer opnieuw aan.”

Vervolg op succesvolle campagne

De internetcampagne is een vervolg op een succesvolle campagne uit 2008. De informatie die in 2008 bij de anonieme meldlijn terechtkwam, leidde tot 117 meldingen van gedwongen prostitutie en heeft er mede voor gezorgd dat veertien verdachten zijn aangehouden en vijf strafzaken met succes zijn afgerond.

Mensenhandel

Mensenhandel is een zwaar delict. Het gaat om langdurige en herhaalde schending van persoonlijke vrijheid en lichamelijke integriteit. Een bekend voorbeeld van mensenhandel zijn loverboys, die hun slachtoffers de prostitutie in dwingen.

Meer informatie over de campagne en het filmpje kunt u vinden op de website van Meld Misdaad Anoniem, campagne gedwongen prostitutie