Knapen lanceert vijf kennisplatforms voor ontwikkelingssamenwerking

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken wil dat kennis vaker centraal staat bij ontwikkelingssamenwerking. Daarom lanceerde hij vandaag vijf kennisplatforms; één voor elk van de speerpunten water, voedselzekerheid, seksuele gezondheid en rechten, en veiligheid en rechtsorde en één voor kennis over innovatieve aanpak van thema-overstijgende kwesties. 

‘Van expertise over nanotechnologie voor ondernemers in India en de beste irrigatiemethode voor een boer in Oeganda: om te zorgen dat niet onze wensen maar kennis het beleid bepalen, hebben we onderzoekers nodig die kritisch naar ons werk kijken en moeten we zelf de resultaten daarvan ter harte nemen’, aldus staatssecretaris Knapen.

‘Ik heb het dan niet alleen over wetenschappelijke kennis, maar bijvoorbeeld ook over de kennis van ngo’s uit het veld en de innovatieve ideeën van bedrijven. Veel kennis is vaak al aanwezig. We moeten het alleen op de juiste manier delen en aanvullen’, zei Knapen.  

De platforms bundelen de krachten van wetenschappers, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en bedrijven uit binnen en buitenland. Doel is de bestaande kennis beter in kaart te brengen, gezamenlijk een onderzoeksagenda te formuleren en wat we al weten beter in praktijk te brengen.

In november kondigde staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer de oprichting van de kennisplatforms aan als onderdeel van de hervorming van het kennisbeleid. Het kabinet wil de onderzoeksuitgaven voor ontwikkelingssamenwerking strategischer inzetten: minder versnipperd en meer gericht op de prioriteiten. Dit zodat de relevantie en het gebruik van de bestaande kennis en onderzoekscapaciteit wordt vergroot, de capaciteit van onderzoeksinstellingen in ontwikkelingslanden wordt versterkt, de toegang tot bestaande kennis in ontwikkelingslanden wordt verbeterd en de samenwerking tussen kennisinstellingen hier en daar wordt uitgebreid.

Staatssecretaris Knapen lanceert vijf kennisplatforms