Oproep klanten: meld signalen gedwongen prostitutie

In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, lanceert Meld Misdaad Anoniem (M.) vandaag de campagne ‘schijn bedriegt’. De campagne wordt ingezet in de strijd tegen mensenhandel en richt zich specifiek op dwangarbeid in de prostitutie. Door middel van een filmpje en banners worden bezoekers van prostituees geïnformeerd over signalen van gedwongen prostitutie. Doel is deze klanten te stimuleren om informatie hierover te melden bij de politie of anoniem bij M.

Mensenhandel is één van de zwaarste delicten die het Wetboek van Strafrecht kent. Eén van de bekendste voorbeelden van mensenhandel is gedwongen prostitutie. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie: 'Mensenhandel is een verschrikkelijk misdrijf waarvan de gruwelijkheden nog steeds te weinig bekend zijn. Dat is buitengewoon triest want het gaat om misbruik van uiterst kwetsbare mensen in mensonterende omstandigheden.'

Aanpak mensenhandel

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft diverse maatregelen genomen om mensenhandel harder aan te pakken. Zo is er een wetsvoorstel voor de verhoging van de strafmaxima voor mensenhandel bij de Tweede Kamer ingediend. Daarnaast heeft de minister een actieplan voor de rijksbrede aanpak van loverboyproblematiek opgesteld. Eén van de maatregelen uit dit actieplan is het inzetten van de M.-campagne ‘Schijn bedriegt’. Ook voor de gemeente Amsterdam is het aanpakken van misstanden in de prostitutie een prioriteit. Burgemeester van der Laan was daarom aanwezig bij de lancering van de campagne.

Inhoud campagne

De campagne krijgt vorm vanuit de gedachte: het is niet altijd wat het lijkt oftewel 'schijn bedriegt'. Via sekssites worden klanten geleid naar een korte animatiefilm, waar zij verleid worden met uitdagende beelden. Uiteindelijk worden zij steeds indringender geconfronteerd metsignalen van dwangarbeid in de prostitutie; blauwe plekken, angst en geen werkplezier. Tot slot volgt een oproep om misstanden te melden. Guus Wesselink, directeur van Meld Misdaad Anoniem, licht het campagnefilmpje toe: 'Slachtoffers zijn vaak doodsbang voor hun mensenhandelaar, zo angstig dat ze geen aangifte durven doen. Daarom is de hulp van de klanten van prostituees onmisbaar.'

'Schijn bedriegt', het vervolg

In 2006 en 2008 is een vergelijkbare campagne gevoerd, onder dezelfde titel 'Schijn bedriegt'.Het aantal meldingen over gedwongen prostitutie en mensenhandel liep hierdoor sterk op. De informatie die door de campagne in 2008 bij de anonieme meldlijn terechtkwam leidde tot 117 meldingen van gedwongen prostitutie en heeft er mede voor gezorgd dat veertien verdachten zijn aangehouden en vijf strafzaken met succes zijn afgerond. Zo werden in november 2011 twee verdachten van mensenhandel in Amersfoort veroordeeld.

Achtergrond mensenhandel

Gedwongen prostitutie is een vorm van mensenhandel en een zéér ernstigmisdrijf. Het gaat vaak om vrouwen die onder valse voorwendselenvanuit het buitenland naar Nederland zijn gelokt, ontvoerd of door middelvan geweld hierheen zijn gehaald. Eenmaal hier aangekomen, worden zijgedwongen als prostituee aan de slag te gaan. Dit kan gepaard gaan met(seksueel) geweld, chantage en misleiding. Ook Nederlanders, waaronder zelfs minderjarigen, kunnen slachtoffer zijn van deze dwangarbeid. Deze – vaak kwetsbaremeisjes – worden door hun ‘vriend’ onder druk gezet om zich teprostitueren.