Uitbreiding anti-piraterijoperatie Ocean Shield

De Nederlandse bijdrage aan antipiraterij-operatie Ocean Shield van de NAVO wordt uitgebreid. Met een tweede helikopter en een onbemand vliegtuig voor luchtverkenning  krijgt met name de inlichtingenvergaring een impuls. Voor deze taak wordt ook weer een onderzeeboot ingezet. De Tweede Kamer, die eerder de uitbreiding van EU-operatie Atalanta controversieel verklaarde, stemde gisteren wel in met de uitbreiding van Ocean Shield.

De eenheden vertrekken de tweede helft van dit jaar richting de Hoorn van Afrika met het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam. Aan boord zijn dan 2 Cougars, die fungeren als boordhelikopter en een speciale marinierseenheid  om boardingen en eventuele bevrijdingsacties uit te voeren. De strijd tegen piraterij verloopt succesvol. In de eerste 5 maanden van dit jaar waren er 20 aanvallen tegen 90 in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal kapingen is dit jaar teruggebracht tot 6, waar dat er in de eerste 5 maanden van 2011 nog 26 waren.

Vlaggenschip

Nederland beschermt sinds 2008 de wateren rond Somalië tegen piratenaanvallen, met marineschepen voor patrouilles en escortes, en met mariniersteams aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. Sinds april 2010 doet Nederland mee aan operatie Ocean Shield. Op dit moment is het luchtverdedigings- en commandofregat Evertsen in de regio als  vlaggenschip. De Nederlandse commandeur Ben Bekkering voert sinds 6 juni het commando over het NAVO-vlootverband.