Fregat de Evertsen in contact met Somalische bevolking

Vanaf het fregat de Evertsen zijn de eerste Maritime Situational Awareness (MSA) patrouilles gedaan voor de Somalische kust. 

het fregat de Evertsen

Hierbij komen mariniers met snelle motorboten tot vlak voor de kust. Ze doen daarmee onder meer informatie op om piraten van gewone burgers te onderscheiden.

'Het waren vissers. Aardige lui, prettig gesprek en nuttige informatie', is het korte verslag aan dek van Hr. Ms. Evertsen als de 2 Rigid Hull Inflatable Boats (RHIB’s) weer aan boord zijn gehesen. De vaartuigen hebben net tijdens een patrouille contact gehad met de opvarenden van een vissersboot. Dergelijke dhows of skiffs worden ook door piraten gebruikt.

Dagelijks leven

Het luchtverdedigings- en commandofregat Evertsen bevindt zich sinds een week in het gebied. Naast het reageren op bijvoorbeeld acute piraterijpogingen, voert de Evertsen dus ook MSA-patrouilles uit. 'Ik kan het belang van deze patrouilles niet genoeg benadrukken', zegt commandeur Ben Bekkering, commandant van NAVO-antipiraterij-missie Ocean Shield. 'We leren onderscheid maken tussen onverdachte en verdachte vaartuigen en personen. We zien ook een ander gezicht van Somalië. En dat alles helpt de strijd tegen piraterij nog effectiever te maken'.

Afwijkend gedrag

De Nederlandse militairen gaan niet aan land, aangezien dat niet past binnen het mandaat. Wel wordt contact gelegd met mensen die zich op het water bevinden. Zij weten wat er gebeurd, hoe er wordt gevist en waar dhows vandaan komen en naar toe gaan. Zo blijkt de huidige noordwest moessonwind het de piraten lastig te maken om ver de zee op te gaan. De verwachting is dat zij zich schuilhouden op land en hun gedrag wijkt daarmee af van de lokalen. De Nederlanders leggen de lokale vissers ook uit waarom ze in het gebied patrouilleren en waarom piraterij schadelijk is voor lokale gemeenschappen.