Genie herstelt verdedigingswerken IJmuiden

2 genisten van 11 Geniecompagnie Luchtmobiele Brigade hebben de afgelopen dagen steun verleend aan het Bunkermuseum in IJmuiden. 

genist aan het werk met een betonschaar

Ze plaatsen zogenoemde tetraëders, waarmee de collectie uitbreidt en wat de verdedigingswerken langs de kustplaats verder in de oude staat herstelt.

De linie maakte deel uit van de Duitse verdedigingsketen, beter bekend als de Atlantikwall, die in de Tweede Wereldoorlog een geallieerde invasie vanuit Engeland moest voorkomen.

Elementen

Er kwam een graafmachine aan te pas om de betonnen versperringen, die destijds moesten voorkomen dat landingsboten of lichte pantservoertuigen het strand konden bereiken, te plaatsen. De obstakels bestaan uit 6 losse elementen van zo’n 200 kilo per stuk. Het bestuur van de stichting die het museum beheert zag geen kans de tetraëders te plaatsen en benaderde Defensie voor de klus. 'Voor ons is het een uitgelezen kans te oefenen en bovendien past het in de civiel-militaire samenwerking', aldus korporaal der eerste klasse Michel van der Pütten van de geniecompagnie.

Meerwaarde

De stichting en omwonenden zijn blij met de dienst die 11 Geniecompagnie levert. 'De plaatsing van de tetraëders betekent een grote meerwaarde voor ons museum', zegt Ruud Pols, die het museum onderhoudt.
'Geweldig om aan deze historische plek te kunnen bijdragen met ons werk', zei Van der Pütten, die de klus klaarde met collega en ranggenoot Chris Stern. 'Er is hier echter nog veel meer te doen voor de genie. Voor ons militairen vormt dat niet alleen een meerwaarde als training, maar ik kan me voorstellen dat het interessant is om hier als compagnie een rondleiding te krijgen'.