Minister Schultz van Haegen start aanleg tramlijn 19 in Delft

Met het indraaien van een boorpijp heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) het startsein gegeven voor de aanleg van tramlijn 19 in Delft. Tramlijn 19 is belangrijk voor een goede bereikbaarheid van de TU Delft en Technopolis. Ook wordt in Delft Noord een keervoorziening aangelegd, waardoor de trams geen hinder ondervinden van de bouw van de Spoortunnel Delft.

De starthandeling in Delft was onderdeel van het werkbezoek dat de minister bracht aan de regio Haaglanden in het kader van de aanpak voor een betere benutting van de bestaande infrastructuur. Binnen het programma Beter Benutten zetten het Rijk, de regio en het bedrijfsleven zich met een pakket van dertig maatregelen in voor een betere bereikbaarheid in de regio Haaglanden.

Samen met Peter Smit (regiobestuurder Verkeer en Vervoer van het Stadsgewest Haaglanden) en Ab van der Touw (CEO van Siemens Nederland N.V.)  spant de minister zich in om de files op de drukste knelpunten in de regio met 20 procent te verminderen. Minister Schultz: “Met dit pakket aan maatregelen kunnen we op korte termijn flinke winst boeken en de doorstroming in deze economische belangrijke regio sterk verbeteren. De samenwerking met het bedrijfsleven in de regio is daarbij van groot belang. Een mobieler Nederland is een verantwoordelijkheid die we samen delen.”

Peter Smit: “We richten ons met name op het oplossen van knelpunten in de infrastructuur voor auto, openbaar vervoer en fiets in de regio, waardoor de beschikbare infrastructuur beter benut kan worden en het bedrijfsleven succesvol kan inzetten op het principe van ‘slim werken, slim reizen’. Ik ben ook heel blij dat het bedrijfsleven zo goed is aangehaakt bij het programma en zich actief gaat inzetten om het tot een succes te maken.”

Ab van der Touw:  “Door bestaande infrastructuur beter te benutten kun je ook grote milieuvoordelen behalen. Openbaar vervoer, de fiets en minder files verlagen de CO2 uitstoot, maar elektrische auto’s dragen daar nog sterker aan bij. Daarom stimuleren wij het gebruik van de elektrische auto en maken we er actief gebruik van waar dat maar kan."

Beter Benutten Haaglanden
Het programma Beter Benutten Haaglanden bestaat uit een samenhangend pakket van  projecten die in de periode 2012 - 2014 worden uitgevoerd om de files terug te dringen. De verbetering van de kwaliteit van de tramlijnen 15 en 17 met moderne en ruimere trams, comfortabele haltes en actuele reisinformatie zorgen ervoor dat het openbaar vervoer een aantrekkelijk alternatief voor de auto wordt. Rechtstreekse fietsroutes, grotere fietsenstallingen bij het station en de aanleg van tramlijn 19 in Delft, zorgen ervoor dat de vele studenten en werknemers prima alternatieven hebben om te reizen naar de Technologische Innovatie Campus Delft en Technopolis.
De uitbreiding van de wegcapaciteit van de N211 en N213 in Westland waar veel vrachtverkeer gebruik van maakt bevordert de doorstroming. Datzelfde geldt ook voor het verbeteren van de aansluiting van de veiling in Rijnsburg op de A44.